Съвременни македонисти признават българската националност на македонски исторически личности и българския характер на исторически събития в Македония.

1. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски признава националността на Гоце Делчев:

…неспорна историска вистина е, за сите што имаат малку познавање од тој историски период, дека Гоце Делчев се изјаснувал како Бугарин.

Източник: Интервју за „360 Степени“ (21.6.2019 г.), ТВ Алсат.

Privacy Policy