Избери тема

Всеки, който се интересува от история на Македония е виждал тази прочута мисъл на Яне Сандански масово разпространяване онлайн от страна на сърбо-македонистите:

Не веднъж или два пъти македонистите използват тази негова мисъл, за да прокарват македонистката си пропаганда и “вистината за Jане Сандански“.

За македонистите това е някакъв си „доказ“. Видете ли „Jане Сандански е етнички македонец“ – така де, защо иначе ще казва, че той и неговата организация ВМОРО се борят не за българска Македония, а за „Македониjа на македонците“.

Да, ама не, както казваше един легендарен български журналист.

Ако за миг повярваме на македонистите, излиза, че Яне Сандански е бил някакъв ултра македонист – той вероятно е искал да изколи или поне изгони всички националности в Македония освен “етничките” македонци – така де, нали се бори Македония да бъде на “етничките” македонци, не за българска Македония! Отново да припомним цитата му:
Не бугарска Македониjа сакаме ние, туку Македониjа на македонците“.

Истината обаче е друга. Яне Сандански е левичар, интернационалист. Той е българин, но не се бори само българите да са господстваща нация в Македония – той иска и гърците и турците и власите и албанците там да са добре, да бъдат с равни права с българите, Македония да бъде тяхна родина, защото и те са македонци – всички родени в Македония са македонци, Македония да бъде на Македонците, а не само на българите, гърците, турците и т.н.

Това е смисъла на мисълта на Яне и това става ясно, ако се прочете източника на мисълта. А тя е “Писмо до жителите гърци в гр. Мелник“, публикувано във в-к “Революционен лист”, бр. 3, 17 септември 1904 година

Правилно прочетохте нали? Писмото на Яне е адресирано до ГЪРЦИТЕ в Мелник. Защо? Защото и те са МАКЕДОНЦИ, и те трябват да се чувстват спокойни, че българина Яне не иска да ги изколи/избие/изгони, а иска те да са добре, защото няма той да прави Македония българска, а ще я прави да е на ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ, включително и на тях – ГЪРЦИТЕ в Мелник (Пиринска Македония)!

Само прочетете какво казва Яне на гърците в писмото си:

—> Гърците са свикнали, да гледат на борбата на ВМОРО като чисто българска борба, борба българската националност да тържествува над останалите националности:

“Отдавна вие, гърците, сте навикнали да гледате на нашия Македоно-одрински въпрос като на чисто български въпрос. Борбата, която водим ние, вие считате не като борба за извоюване на един свободен живот, а като борба за тържеството на българската националност над другите, които живеят заедно с нас…”

—> Яне ги успокоява гърците, че ВМОРО е интернационална организация, а не националистическа и ВМОРО се бори за всички македонци – каузата е Македония да бъде на всички македонци (гърци, българи, турци, власи): Македония на македонците!

“(Организацията) е дала достатъчно силни доказателства, че почива на интернационални начала и че е съвсем самостойна и независима. Мнозина от вас са се убедили вече, че нашата кауза, която трябва да е обща кауза на всички ни, е съвсем чиста от всекакъв национализъм. Не българска Македония желаем ние, а “Македония на македонците”, Македония освободена от тиранията.”

—> Отново Яне успокоява гърците: захвърлете глупавия шовинизъм, да не се делим на българи, гърци, сърби, власи, щото всички сме роби (интересно, Яне е забравил да спомене “етничките” македонци като е изброявал робите в Македония):

“Елате, забравете общото ни мрачно минало, захвърлете глупавия шовинизъм, повервайте ни! Елате да сеем заедно семето на революцията, да будим духовете на заспалите; елате! Да нема занапред българин, гърк, сърбин, влах, а само онеправдан роб; тиранията е обща, нека бъде обща и борбата.”

—> Яне обяснява на гърците как Османските власти ги защитава тях гърците, преследва българите и насъсква власите срещу гърците (отново, невините “етнички” македонци са пропуснати от Янето):

“Султанското правителство, което постоянно се придържа о началото “разделяй и владей” прави всичко възможно, за да ни държи отдалечени едни от други, наострени, настървени едни срещу други. То сее навсякъде по между ни умраза и раздори, опълчва ни едни срещу други, заплита ни във взаимни борби, за ни обезсилва и за да отвлича вниманието ни от грозноватата действителност. Тука най-горещ защитник на вас, то преследва всичко българско; там пък поддържа и насърдчава куцовласите против вас.”

—> Яне успокоява гърците, които си мислят, че ВМОРО преследва „всичко, което НЕ е българско“ в Македония (гърците не са българи, следователно техния страх е, че българина Яне и неговата българска националистическа организация ВМОРО ще ги преследва тях гърците):

“Вие усилихте борбата си срещу нас, като ни обвинихте, че ние имаме за цел да преследваме всичко, което не е българско. Колкото тежко, толкова и несправедливо обвинение; защото нема нито един случай некой да е преследван и убиван от Организацията за това, че не е бил българин. Организацията преследва и наказва всеки, без да обръща никакво внимание от каква народност е, ако той е оръдие на тиранията.”

Всъщност същите интернационални разсъждения на Яне проличават и от неговите прочути “Речи на Яне Сандански в Неврокоп“, съхранявани в Исторически музей Велинград, произнесени в град Неврокоп, 17 юли 1908 година:

За Яне Сандаски народът в Македония (македонския народ) се състои от турци, българи, гърци, арнаути, евреи и др.:

“Ей ти, нещастни народе! Ти, който си тъпчен от 500 години насам под краката на тиранията, а днес добрите синове на отечеството я премахнаха и създадоха щастие в живота на всекиго, което щастие не ще има край. Вий днес живеете под знамето на равенството, братството и свободата. Ей братя! Които сме живели с българското име, от днес нататък да знаем, че всички сме равни под блестящия братски байрак. Днес всички ний – турци, българи, гърци, арнаути, евреи и др. дадохме клетва, че ще работим за милото ни Отечество и ще бъдем неразделни и всички ще се жертваме за него и ако стане нужда, даже и кръвта си ще пролеем… Да викнем всички с един глас Долу Султана! Да живее народът! Да живее отечеството! Долу тиранията!”

Мдааа… „Днес всички ний – турци, българи, гърци, арнаути, евреи и др. дадохме клетва, че ще работим за милото ни Отечество…

Дали пък под др.[уги] не се крият митичните “етнички” македонци, за които уж се борил според македонистите македонския българин Яне Сандански…?!

П.С. Всъщност тази статия можеше да бъде много по-кратка. За да се разобличи тази македонистка манипулация с прочутата мисла на „етничкиот македонец Jане“, просто трябваше да ви покажем този цитат от македониста Дарко Митревски – Митревски коментира именно тази мисъл на македонскиот бугарин Яне Сандански и чистосърдечно си признава нейното значение:

“Иако по етничка припадност Сандански се декларирал како македонски Бугарин, тој по политичките ставови јавно се изјаснувал како автономист, односно приврзаник на идејата за автономна Македонија во нејзините географски граници, како заедничка татковина на сите етницитети што живеат во неа. Во писмото упатено во 1904 година до грчките граѓани на Мелник, Сандански вели: „Не бугарска Македонија сакаме ние, ами Македонија на Македонците, Македонија ослободена од тиранијата!“ (при што треба да се има на ум дека под „Македонци“ ги сметал сите жители на Македонија, словенските еднакво како и грчките, албанските, влашките и турските).”

Източник: “Санданиста! (прв дел)


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com


 6,566 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy