Избери тема

Далибор Станковиќ е сърбо-македонист, пишещ за про-сръбския македонистки официоз “Нова Македониja“.

Ако погледнете статиите на сърбомана ще видите как всяка трета негова статия е против България и българите. Против сърбите няма нито една, даже напротив, има няколко статии, в които хвали Сърбия и сърбите. (Така де, човека си е открито сърбин, плаща му се да манипулира македонското обществено мнение против българите и в полза на сърбите, друг е въпроса защо македонците са такива оффце и го толерират…).

Освен да настройва македонското общество против българите и в полза на сърбите едно от любимите занимания на Далиборчо е да манипулира и лъже за историята на македонските българи. Манипулациите му са безбройни, но никой в България, нито в Македония му държи сметка на този лъжец и затова той продължава да си бълва манипулативни статии против българите една след друга.

След като веднъж ви показахме как този лажго лъже, сега е време за втори път да му обърнем внимание. Та решил Далиборчо лъжеца да пише статия за върховиста Коста Шахов от Охрид. Шахов е един от основателите на Върховния македоно-одрински комитет — организация опрелена от плачевната сърбо-македонистка историография като “велико-бугарско шовинистична” — факт, който Далиборчо естествено не коментира (в статията си Далиборчо ще напише “Шахов е еден основачите и на Младата македонска книжевна дружина (ММКД) во Софија“, но ще забрави да добави и факта, че Шахов е основател и член и на велико-бугарските шовинисти от ВМОК)…

Статията е озаглавена “Македонскиот вековен завет промовиран низ страниците на весниците” от 09.03.2022 г. и в нея освен за Шахов се говори и за неговия вестник “Македония“, издаван в периода 1888 – 1893 година.

Може сами да прочетете цялата статия на линка горе, но ето някои от опорките на Далиборчо лъжецот:

“Промовирањето и заштитата на македонските национални и политички интереси во печатените медиуми имаат долга традиција, со корени уште во 19 век. Бугарските архиви откриваат голем број македонски весници што биле издавани во бугарската држава од страна на македонската емиграција, весници што искрено ги застапувале идеите на македонштината. Всушност „Нова Македонија“ е наследник на печатените медиуми како што се „Македонија“ (1888 г.), редактиран од Коста Шахов”

Весникот „Македонија“ промотор на македонскиот политички и национален сепаратизам

“Весникот „Македонија“, под редакторство на Шахов, започнал да го промовира македонскиот политички сепаратизам, но ги поставил и основите на македонскиот национален сепаратизам.”

Опорките на Далиборчо са ясни: Коста Шахов явно бил някакъв македонист (човек, подкрепящ сръбската теория, че има отделна македонска нация), който ширел някакъв македонски национален сепаратизъм. Като “доказ” за тези глупости и откровени лъжи Далиборчо ще използва 2 статии публикувани във въпросният вестник “Македония“, статии, в които се говори и използва думита “македонци“:

Както се досещате за да докаже “македонскиот национален сепаратизам” на Шахов за Далиборчо е много важно да цитира статии, в които Шахов казва “за нас Македонците” (на два пъти), “друштвото било основано од Македонците“, “помага на бедните и пропаднати Македонци” и пр.

И сега да видим как точно манипулира Далиборчо.

Първото, което трябва да се отбележи, е че тези цитати са верни — и двете статии със съответните цитати може да намерите в брой 25, година I от 2 юни 1889 г. на вестник “Македония“. Това, което обаче Далиборчо няма да каже на нищо неподозиращите македонци, които четат манипулативната му статия е следното:

За българите, и особено за нас — българите от Македония думата “македонец” има географско значение. Тя е равносилна на думата добруджанец, тракиец, шоп, родопчанин, мизиец, балканджия и други подобни. С тези думи се отбелязва географската област от която произлиза даден човек. Този човек може да е от различна националност — българин, турчин, грък, евреин и така нататък. Тъй като в Македония до 1945 година най-многобройната националност според самите македонски дейци, са българите, то с думата “македонец” те най-често означават македонските българи. И това не го казвам, аз, пишещият тези редове, това го казват македонските дейци не в една или друга своя статия или книга. А което е още по-важно — казва го САМИЯТ Коста Шахов, който Далиборчо си позволява да цитира и на когото Далиборчо се опитва да препише някаква македонска националност или сепаратизъм на база географското наименование “македонци“.

Да видим няколко примера от същия този вестник “Македония” на Коста Шахов (Далиборчо, тъпо ли ти е, че има проекти като Библиотека Струмски и вече всеки днешен македонец може да прочете в оригинал книгите и статиите на македонските дейци като Шахов и да види как ти сърбине лъжеш и манипулираш?!):

Далиборчо цитира статии от брой 25, а в следващия брой 26 от 14 юни 1889 г. на вестника, отново в редакционната статия виждаме следното: “нас самите страдалци — македонците“, “из между нас, македонците“, “тоя град е повече от нас македонците населен сега” и други подобни:

В същата уводна статия Коста Шахов пише обаче и следното: “… ние, македонските българи, които сме страдали и страдаме за обще народната ни идея, ние, които имаме с хиляди мъже в азиятските тъмници, само за това че са се наричали българи и не криели народността си…”

Е сега Даиборчо да ни каже как така Коста Шахов казва, че по народност е българин от Македония, македонски българин и в същото време се нарича и македонец? Може би защото едното е географско понятие, а другото е народностно, а Далиборчо, какво ще кажеш?

Но да продължим да четем вестника на Шахов, например бр. 28 от 1 юли 1889 г., от където виждаме, че за Коста Шахов думите македонец и македонски българин е едно и също:

Далиборчо, в твоята манипулативна статия защо никъде не написа, че за Шахов думата македонец е равна на македонски българин, бе серсем? Ааа, да, защото целта ти е да манипулираш и вменяваш някакъв “македонски национален сепаратизъм” в думите на Шахов.

Интересно, на каква почва точно ще покълне този “македонски национален сепаратизъм” според Далиборчо, след като САМИЯТ Шахов изброявайки националностите в Македония НИКЪДЕ не говори за митичните етнички македонци на Далиборчо? Отваряме брой 8 от 7-ми декември 1889 г. на вестник “Македония” и в статията многозначително озаглавена “Статистика на Македония” виждаме как Шахов за ужас на Далиборчо казва следното:

“И така целото население в Македония се състои от: 1632590 + 300000 + 30000 + 5000 – 1,967,590 души.
По народност това население се разделя така: 999 548 души българи, 614 520 души турци, 212 774 души гърци, 75 413 души власи (цинцари) и 65 335 души евреи. Общото число на народностите турски, грьцка, влашка и еврейска е 968042, помалко от числото на българите с 31506. В числото на турците влизат и циганите.”

Далиборчо, да коментираме ли Шахов? Няма смисъл, а манипулаторе…?

Но отново да се върнем на Шаховия вестник “Македония“, нека да проверим първия брой да речем, излязал на 21 октомври 1888 година в Русе. Ще четем само първата страница, нищо повече:

Нашата нещастна татковина — Македония“, където живота ставал по-несносен за “нашите братия българи” там; отново в Македония “всичко българско е подложено на страшни покушения“. “Ние македонците“, но в същото време и: “всички македонци живущи в чужбина, били те българи или от коя и да е народност и религия“, и още “нашите свободни северни братия българи“:

Далиборчо, къде са тие българи от Македония на Шахов в твоята статия бе манипулаторе? Защо само за македонци говориш като не поясняваш, че за Шахов македонец значи “българин или (някой) от коя и да е народност“?!?! Да не би твоите митични етнички македонци да се крият под това “(някой) от коя и да е народност“?

Македония за Коста Шахов е БЪЛГАРСКА, за нея се борят и ВМОРО и ВМОК, набий си го в главата Далиборчо, щото ние македонските българи четем Шахов, докато ти манипулираш!

“И на друго место сме истъквали, че между външната и вътрешната организация нема принципни различия. В същност нема и така нарачени организации между ни, а има две български организации за сметка на българска Македония, делението и свадите на които са плод на лични недоразумения и цели, а не на некакви различия на общи принципи и цели. Двете организации имат една и съща цел – автономия за Македония и Одринско.”

Източник:  “За различието на Македоно-одринската организация“, публикувано във в. “Дебър“, брой 5, 1905 година

Разбери един път завинаги Далиборчо, сърбине, който манипулира днешните македонци, за Коста Шахов в Македония живеят българи, а с думата “македонец” той обозначава българите в Македония, така както с думите “тракиец” говори за българите в Тракия и с “мизиец” говори за българите в Мизия (Северна България) — колкото и да не ти се иска това са географски понятия, защото по-времето на Шахов не е имало такава фантасмагория наречена македонска/тракийска/мизийска националност!


Македонците до последно време в неколко вековни борби със заклетите си врази, в защита и запазване своята вера и език, във всички войни от страна на Русия за освобождение славянски народи и даже при последната сръбска война са били верни другари на свободните си братя българи, принесли са своята помощ и с пари и с живот и са се борили братски против враговете на общата ни татковина. Основайки се на това, осмеляваме се да поканим братята си. Мизийци и Тракийци! оставете на страна партизанската борба и вникнете в горестите, в страданията на вашите нещастни братя македонци! оценете благородните им чювства, помогнете им!!…”

“Но при това лесно се разбира, че ако дружествата македонски искат да направят нещо подобно, тогава е необходимо, щото между всички българи да бъде силно единство и съгласие, щото всеки българин, без разлика, мизиец, тракиец, а особенно македонец, там гдето се работи за освобождение страдащите братя, требва и дължен е да бъде щедър в принасяние морална, материална и лична помощ, без да гледа на никакъв друг интерес.”

Източник: “Преди 20 години и сега“, публикувано във в. “Софийски новини“, брой 13, София, 13 май 1906 година

И последно, нека доунищожим манипулатора Далиборчо с уводната статия “София, 2 Декемврий 1895 г.” от год. II, бр. 51, София, 3 декември, 1895 г. от другия вестник на Коста Шахов – “Глас Македонски“, статия в която Шахов за пореден път ни показва какво разбира под думата “македонец“:

“А ние виждаме, че неговите основания почиват на факти, които са известни на историята и които не могът да се отречет от некого. Самия наш народ — българския — с векове вече е присвоил това убеждение, и не така лесно то ще се изгони от българската душа, само с един замах, както прават русофобите и недоделаните наши социалисти, а още по мъчно това може да са направи прямо българите от Македония — македонците.”

В заключение, един съвет към Далиборчо: сърбине, като решаваш да пишеш манипулативни исторически статии, с които да лъжеш македонците за историята проверявай бе тъпчо първо дали я има в оригинал качена в Библиотека Струмски книгата/статията, за която пишеш. Щото, ако я има, това значи, че ще те хванем как лъжеш и манипулираш — хванехме те веднъж, сега те хващаме втори път, имаш късмет, че този сайт се прави в свободното ни време, ако това работехме по цял ден щехме всичките ти манипулативни статии от Нова Македониja да разобличим, безсрамнико. Отиди сега да вееш руското знаме в Белград в подкрепа на Путин и не се занимавай с нас, македонските българи, защото ние забавяме, но не забравяме.

А вие обикновени македонци, които ще прочетете тази статия, разберете веднъж завинаги — в Македония има страшна сърбоманска пропаганда прокарвана от сърби като Латас, Далиборчo и други подобни индивиди. Когато ви говорят за македонска история, винаги знайте, че най-вероятно ви манипулират или лъжат и винаги издирвайте книгите и статиите на македонските дейци в оригинал. Така де, кое предпочитате, да четете самият Коста Шахов какво е казал или да четете някакъв сърбин, чийто родители са ви колонизирали едно време да ви обяснява 130 години след Шахов какво тоя македонски деец уж бил “казал“?!


Ако желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 1,870 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy