Избери тема

Един от основните постулати на македонизма е че Българската армия била чужда/завоевателна/окупаторска спрямо Македония по време на войните – Междусъюзническата и двете Световни.

В поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”? ще покажем кои точно бяха тези над 2000 офицери и генерали “чужденци” на Македония, които си позволиха да я “окупират”.

21. Генерал – майор Георги Аврамов Силяновски от Крушево, Вардарска Македония:

Георги Аврамов Силяновски е български и руски военен. Завършва Военното училище в София и висшето офицерско училище в Санкт Петербург. Служи в артилерията на Българската армия и в артилерията на Руската армия. Участва в Сръбско-българската война (1885). Негови роднини също са военни от Българската армия.

22. Борис Дрангов от Скопие, Вардарска Македония:

Легендарен офицер от Българската армия, Борис Дрангов остава в българската история и като военен педагог – съвременната военна наука в България го определя като първия военен теоретик на тактиката. Участва в Илинденското въстание, двете Балкански войни и Първата световна война, в която е убит в битката на Завоя на река Черна.

23. Българският генерал Климент Бояджиев от Охрид, Вардарска Македония:

Още информация за генералът от Българската армия Климент Бояджиев.

24. Генерал Климент Джеров от Охрид, Вардарка Македония:

Разказ за генералът от Българската армия Климент Джеров от неговата внуча тук. За повече информация за този син на Охрид посетете Уикипедия.

25. Генерал Кръстю Златарев от Охрид, Вардарска Македония:

За повече информация за този български генерал от Охрид посетете Уикипедия.

26. Никола Парапанов от с. Фотовища, Неврокопско, Пиринска Македония:

На снимката майора от Българската армия Никола Парапанов е с калпака с българския национален герб

Роденият в Пиринска Македония Никола Парапанов е майор от Българската армия, участник в Горноджумайското въстание, Илинденско-Преображенското, Балканската война (освобождава град Петрич, където днес има негов паметник), Междусъюзническата война и Първата световна война. Носител на висшия български орден “За храброст”.

27. Софроний Стоянов от с. Цер, Демирхисарско, Вардарска Македония:

Освен поручик от Българската армия Софроний Стоянов е и войвода на ВМОК в Малешевско и Горноджумайско, участник в Горноджумайското въстание. Загива в бой с турски аскер на 28 април 1903 г.

28. Борис Сугарев от Прилеп, Вардарска Македония:

Роденият в град Прилеп Борис Сугарев е офицер от Българската армия, деец на ВМОК, участник в Горноджумайското въстание. Загива в бой с турски аскер на 28 април 1903 г.

29. Димитър Милев от Охрид, Вардарска Македония:

Роденият в град Охрид Димитър Милев е офицер от Българската армия, войвода на ВМОК. Загива заедно с Борис Сугарев и Софроний Стоянов в битка с турски аскер през 1903 година.

30. Тодор Саев от Белица, Пиринска Македония:

Офицерът от Българската армия Тодор Саев от Белица, Пиринска Македония.

Българска пощенска картичка посветена на офицерите от Българската армия загинали в навечерието на Илинденско-Преображенското въстание:

Тодор Саев от Белица, Софроний Стоянов от с. Цер, Демирхисарско, Борис Сугарев от Прилеп и Димитър Милев от Охрид.


Към № 16-20 от поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа“?

Към № 31-40 от поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа“?

 4,533 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy