Избери тема

Един от основните постулати на македонизма е че Българската армия била чужда/завоевателна/окупаторска спрямо Македония по време на войните – Междусъюзническата и двете Световни.

В поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”? ще покажем кои точно бяха тези “чужденци” на Македония, които си позволиха да я “окупират”.

№16. Славчо Абазов от с. Злетово, Кратовско, Вардарска Македония

Фелдфебел (най-горен подофицерски чин, старшина) от Българската армия Славчо Абазов от с. Злетово, Кратовско

17 годишен, Славчо Атанасов Абазов (1884-1928, София) влиза в редиците на ВМОРО. Роден в с. Злетово, Кратовско, Вардарска Македония, той става кратовски ВМОРО войвода. Участва във войните за национално обединение в редиците на Българската армия като достига до чин фелдфебел. По-късно е сред ръководните органи на Илинденската организация, член е на Кратовското благотворително братство в София и е съучредител на Македонската кооперативна банка.

Книга за Славчо Абазов от неговият син: “Войводата Славчо Абазов 1883–1928

№17. Димитър Шалев от Скопие, Вардарска Македония

Офицерът от Българската армия Димитър Шалев от Скопие, Вардарска Македония

Димитър Шалев е адвокат, офицер от Българската армия по време на Първата световна война и виден македонски общественик и защитник на правата на македоските българи.

№18. Стефан Чапрашиков от Горна Джумая, Пиринска Македония

Офицерът от Българската армия и личен секретар на цар Фердинанд I (1907 – 1914) Стефан Чапрашиков от Горна Джумая, Пиринска Македония

Стефан Чапрашиков от Горна Джумая, Пиринска Македония е български дипломат, офицер от Българската армия и личен секретар на цар Фердинанд I (1907 – 1914).


Българският войник от Банско, Пиринска Македония Пене Пумпалов на гроба на брат си Паскал, загинал на Завоя на Черна през Първата Световна Война.


№19. Димитър Зографов от Велес, Вардарска Македония

Полковникът от Българската армия Димитър Зографов от Велес

Димитър Зографов от Велес, Вардарска Македония е полковник от Българската армия участвал във войните за национално обединение – Балканските и Първата световна. Награждаван е с медали за храброст.

№20. Григор Кюркчиев от Прилеп, Вардарска Македония

Генерал-майор от пехотата на Българската армия Григор Кюркчиев от Прилеп

Повече информация за този български генерал от Македония може да намерите в Уикипедия.

Генерал Кюркчиев заедно със своите български войници в Македония, изнесли театрална постановка в затишията между боевете, Първа световна война, 1917 година.

Към № 11-15 от поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа“?

Към № 21-30 от поредицата Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа“?

 2,199 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy