Избери тема

31. Христо Лагадинов от Разлог, Пиринска Македонияподпоручик от Българската армия, разпределен в Егейска Македония, където оглавява част от доброволческия корпус на  въоръжено опълчение на българите в Егейска Македония „Охрана“ по време на Втората световна война 1941 – 1944 година.


32. Константин Попатанасов от с. Елешница, Разложко, Пиринска Македония – ВМРО войвода и офицер – летец от Българската армия, участник във всички войни за национално обединение на българите през XX век.

Част е от четата на легендарния български капитан и ръководител на ВМОРО Христо Чернопеев от Ловешко, с която превземат Банско и освобождават родното разложко село Елешница на Константин Попатанасов. В битката за селото Попатанасов е един от двамата свидетели на подвига на редник Стефан Чернев (втория свидетел – войник-санитар полудява от видяното).

По време на Междусъюзническата война е доброволец в 70 пехотен полк на Българската армия.

По време на Първата световна война е произведен в подпоручик от Българската армия като служи в Единадесета пехотна македонска дивизия и печели медали за храброст. Към края на войната завършва аеропланния курс и служи като офицер наблюдател в Първо аеропланно отделение към Втора българска армия и извършва 30 бойни полета.

По време на Втората световна война заминава за освободена Вардарска Македония, където формира летища в Скопие, Охрид и Битоля.

Константин Попатанасов седнал в дясно с приятели на Пирин

33. Илия Цирункаров от с. Кърчово, Мървашко, Егейска Македонияофицер от Българската армия, загинал 23 годишен на 21 октомври 1915 година при кървавото сражение при Криволак. Според разказа на бележития чешки археолог и историк проф. Владимир Сис “Тъй умря подпоручик Цирункаров“, Българската армия в един момент е взела да отстъпва пред атаките на французите. Тогава Цирункаров обръща хода на битката като излиза напред и засвирва българския национален хим „Шуми Марица“ на гайда като малко след това е и убит.


34. Йордан Васков от Велес, Вардарска Македония – български учител във Велес и член на Велешкия революционен комитет на ВМОРО. По време на Първата световна война е майор от Българската армия, награждаван с ордени за храброст. Убит в бой на 9 май 1917 година, погребан в Прилеп.

35. Милош Станишев от Кукуш, Егейска Македонияофицер от Българската армия, награждаван с медали за храброст и загинал само на 24 години в битката при Криволак, когато повежда атака на нож срещу противника.

36. Борис Бунев от Тетово, Вардарска Македония – деец на ВМРО, един от основните организатори на опълчението в град Петрич по време на Петричкия инцидент и кавалерист в конния полк на царската гвардия на Българската армия. Участник в Първата световна война. Негова сестра е Мара Бунева.

Борис-Бунев
Борис Бунев

37. Георги Киселинов от Охрид, Вардарска Македониядоброволец в Българската армия по време на Балканските войни награждаван с ордени за храброст и офицер в Българската армия по време на Първата световна война.

38. Анастас Спространов от Охрид, Вардарска Македония – деец на ВМОРО и офицер от Българската армия. Награждаван с медали за храброст по време на Първата световна война.

39. Георги Данаилов от Кратово, Вардарска Македония – български общественик и офицер от Българската армия, три пъти награждаван с медал за храброст по време на Първата световна война.

40. Петър Васков от Велес, Вардарска Македония – български учител в Лом, Видин, Одрин, ВМОРО революционер – ръководител на Одринския окръжен революционен комитет на организацията, участник в Илинденско-Преображенското въстание и офицер от Българската армия, учил в Школата за запасни офицери в Княжево, днес квартал на София. Загива в бой с турците в Одринска Тракия.

Към “Кои беха Бугарските окупатори на Македониjа № 21-30”

Към 41-50. Кои беха Бугарските окупатори на Македониjа?

 3,365 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy