Избери тема

В следната показателна статия ще ви покажем колко лесно се манипулира историята с един способ, който македонистите постоянно използват – вадене от контекст, манипулиране на текст и не цитиране до край.

Такива примери сме ви показвали доста до сега – в секция „Македонизъм“ на сайта ни има десетки разкрити подобни манипулаци.

Като цяло най-дейни в практикуването на манипулаторската техника наречена „Вадим от контекста даден изсечок (откъс, изрезка), променяме малко текста и се молим никой да не провери цялата статия/книга“ си служат най-вече македонистите от Macedonia : a True Endless Story, станали печално известни с опита си да обявят английски боен кораб за „доказ за постоенето на етнички македонци пред 200 години

В македонисткото интернет пространство те разпространяват този „цитат“ от Петко Славейков:

С един прост Google Image Search може да видите колко много македонисти го повтарят (нали знаете, една лъжа повторена 100 пъти става истина…)

Македонистите от Sekula Vojvoda Fan Club ще покажат „цитата“:

Същото ще направят и македонистите от Види види:

Из македонистките Туйтър профили също:

И първоизточника на манипулацията, разбира се, класическите македонистки фалшификатори от Macedonia : a True Endless Story:

Ако сте разгледали внимателно принтовете на екраните (screenshots) на македонистите най-вероятно ви е направило впечатление 2 неща:

  1. Повечето македонисти са си посочили извора на цитата: „Писмо до Екзарх Йосиф I, 5 март 1874, Солун, ЦДИА, ф. 989, оп. 2, а.е. 203, л. 2- 3. Оригинал.“
  2. Македонистите са показали и оригинала на писмото на Славейков като са подчертали с червено два пасажа. Между двата пасажа има текст, който не е подчертан.

Както се досещате вече, посочвайки извора на писмото македонистите ни улесняват – веднага намираме от къде точно са взели текста и снимката на оригиналното писмо – това е от статията „Писма на Петко Рачев Славейков по унията в Македония през 1874 г.“ с автори Цочо Билярски и Илия Пасков, публикувана в сп. „Векове“, год. 3, н. 1, стр. 57–76, 1989 година. Цялата статия е отекстувана от сайта ProMacedonia, от където македонистите са взели както казахме текста и снимката на писмото.

В същото време, споменахме в точка 2) и че македонистите подчертават разни работи с червено и остават част от текста неподчертан (ограден в зелено):

И точно в този удобно пропуснат пасаж се крие целия смисъл на писмото. Прочитаме го и излиза, че Славейков друго казва, а не това, което му преписват.

Да четем в цялост пасажа, в който Славейков говори за католическата пропаганда в Македония и след това за…:

„Лукавите и безсовестни проповеди на монсиньора Нила, глупавите упорствования на тукашнийт православнейший человек, схизмата, некалесаните речений (проповедници) са лостовете на движението; но най-опаснийт враг е този: На малкото онези дребни честолюбци българи от Македония, които от тясна любов към родината си и по неразбрано предпочитание към родното си слово, що ги възблазнило да работят за неговото пресбладание прибавили са се напоследък сръбската пропаганда и гръцката, които без да показват на населението задните си мисли, внушават им идеи много гибелни: напр[имер] че те не са българи, но са македонци, т.е. нещо по-горни от другите българи (Александрови потомци!), че те могат и треба да бъдат водители и първенствующи на българскийт народ, защото и йерархията българска е била и е тяхна, с таквизи проповеди на чужденците подкрепени и от наши неразумници, раздразневайки населението пристигнали са да разпространят доволно тези мисли и да ги настроят на гибелнинт път за отделение, а пръв плод на тези проповеди са: недоверието към Екзархията и тайното противодействие на нейните домогвания да ги обедини в черковно отношение.“

И сега какво излиза?

Вижте просто огромната разлика в това, което македонистите се опитват да ни убедят с техния цитат, че Славейков „бил казал“ и с реално казаното от Славейков:

Македонистите:

„Петко Славейков, 1874 г.:
– Македонците настоjуват дека тие не се Бугари, туку Македонци, т. е. различни от Бугарите, Александови потомци!“

Самият Славейков:

„[Към униятската пропаганда сред българите в Македония] прибавили са се напоследък сръбската пропаганда и гръцката, които без да показват на населението задните си мисли, внушават им идеи много гибелни: напр[имер] че те не са българи, но са македонци, т.е. нещо по-горни от другите българи (Александрови потомци!)

Сами виждате с просто око разликата между цитираното от македонистите и какво реално Славейков е казал! Македонското население не са казали, че не са българи, а са нещо различно – „македонци, Александрови потомци“, сърбите и гърците ги говорят тези неща на населението!

Истината е кристално ясна – самият П. Р. Славейков в писмото си до архимандрит Йосиф от 5 март 1874 г. говори, че освен католическата пропаганда на монсеньор Нила, в Македония е плъзнала и сръбската пропаганда на македонизма сред българите в Македония! Сърбите и гърците са тези, които убеждавали българите в Македония, че не са българи, а нещо различно – „македонци, Александрови потомци“! Сърбите и гърците ги говорят тези неща на българското население в Македония и Славейков е възмутен, а не самото население да ги говори тези теории, както македонистите искат да ни внушат с техния „Славейков цитат“ разпространяван из интернет!

Както казахме в началото – абсолютен класически пример за историческа манипулация – имаме вадене от контекст, не цитиране до край и манипулиране на текста от страна на македонистите. След това манипулацията е разпростанена в интернет и достигнала до десетки хиляди обикновени македонци, които никога няма да си направят труда да прочетат оригинала на писмото в неговата цялост, за да разберат, че са излъгани и изманипулирани от македонистите.

Това се случва, не в комунистическа Югославия, а в демократична Р. С. Македония, където все още болшинството от македонското население не се противопоставя на лъжите и манипулациите на македонизма.

Ужас и абсолютен СРАМ!


Ако желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 1,754 Прочетена,  2 Видяна днес

Privacy Policy