Избери тема

Македонистите от Macedonia : a True Endless Story публикуват следната снимка:

Текстът към нея гласи:

Мотиви од жариштата: Македонецот по битката

Илустрација од 19 век, на којашто е прикажан доктор како ги лечи раните на еден повреден Македонец. Година: 1855.

Извор: Library of Congress Prints and Photographs Division, Washington, D.C.“

Това е пример за класическа манипулация характерна за македонистите – взимат някаква снимка от миналото на която има думата „Македония, македонец, македонски“ и започват да я използват като „доказ за постоенето на етнички македонци низ вековите“ измисляйки си история покрай снимката.

В случая македонистите от Macedonia : a True Endless Story искат да ни убедят, че на илюстрацията от 1855 година има изобразен някакъв си (етнички разбира се) „македонец след битка“ с пояснението „доктор лекува раните на ранен македонец“.

С подобна смехотворна манипулация македонистите от Macedonia : a True Endless Story не само, че се показват като абсолютни манипулатори, но и се подиграват с интелигентността на средностатистическия македонец, който би видял тази публикация в иначе пълната със фалшификати страница Macedonia : a True Endless Story.

Да погледнем манипулацията, разкриването на която отне точно 10 минути:

Ако внимателно се загледате в надписа под илюстрацията ще прочетете следното: “Scene on Board the Macedonian after the Battle” или в превод “Сцена от борда на Македонеца след битката“.

Кратко търсене в Гугъл показва, че Macedonian е боен кораб с 38 оръдия от Кралския флот на Великобритания, участвал в битки с американските военноморски сили и пленен от тях. Повече за кораба тук.

Преглеждаме и PICRYL: The World’s Largest Public Domain Source и там намираме същата илюстрация с кратко обяснение:

Print shows a busy scene in the physician’s quarters below deck on the HMS Macedonian where wounded sailors are being attended to by medical staff, some are having limbs amputated.”

В превод:
Илюстрацията показва натоварена сцена от лекарската стая под палубата на бойния кораб “Македонец”, където лекари третирали ранените моряци, като крайниците на някои от тях са били ампутирани.”

И така да обобщим:

  • Имаме илюстрация от 19 век на британския боен кораб „Македонец/Macedonian“, на който ранени моряци са били оперирани от лекари;
  • Според македонистите-манипулатори от Macedonia : a True Endless Story всъщност имаме илюстрация от 19 век на „Македонец след битка“, и на тази илюстрация е показано „доктор како ги лечи раните на еден повреден Македонец“.

Зор, зор, ама много голям зор да покажем, че през 19 век имало некакви етнички македонци, та така и британските бойни кораби станаха на етнички македонци…

П. С. След като бдителни потребители във Фейсбук веднага разкриват фалшификацията на Macedonia : a True Endless Story македонистите премахват поста. Не и преди това обаче ние да направим скрийншот, за да остане за вечен срам на македонистите как манипулират обикновените македонци. Още веднъж манипулацията с “повредениот Македонец от 1885 г.“:

 1,497 Прочетена,  2 Видяна днес

Privacy Policy