Избери тема

Всеки, който се интересува от македонския въпрос и гледа видеа, чете статии и се рови в интернет по темата няма как да не е попадал на една прочута „мисъл“ на титана на македоно-одринското освободително дело Гоце Делчев. Става въпрос за следната „мисла на Гоце“:

Македонија има свои интереси и своја политика. Тие им припаѓаат на сите Македонци. Оној што сака да работи на присоединувањето на Македонија кон Бугарија, Грција или Србија, тој може да се смета за добар Бугарин, Грк или Србин, но не и за добар Македонец.“

Този „цитат на Гоце“ е изключително популярен сред македонистите. Те го използват, за да убедят македонците, че видете ли, „ето какво е казал Гоце, ова е доказ дека он е етнички македонец като нас“.

Така например, ако направите едно кратко търсене ще видите „мислата на Гоце“ навсякъде в македонисткото интернет пространство:

Горният Фейсбук пост е на обикновена македонистка, но цитатът се използва и от македонистки професори и политици като този тип например – Јове Кекеновски, бивш кмет на Скопие, политик от сърбо-македонистката партия ВМРО – ДПМНЕ и доцент в Факултета по обществени науки в Скопие:

Обикновени македонци като някоя си Деша Косаркоска подложени на сръбската пропаганда – македонизма, също са лапни шарани:

Сърбо-македонистите от ОМО Илинден, които се обиждат (търси ключова дума “Атанас Струмски ТУК“), че аз пиринския македонец Атанас Струмски ги наричам “сърбо-македонисти“, понеже те не се свенят да ми обясняват, че в Пиринско сме били “окупирани от бугарите“, ще използват „мислата на Гоце“ за девиз на вестника си „Народна волjа“ (иначе излиза, че обидчивите ОМО-вци са първи в оплаквания си пред ЕС, че някой им нарушавал правата, но явно нямат проблеми да ЛЪЖАТ за Гоце използвайки мним “Гоцев цитат“):

На годишнини от раждане/смърт на Гоце Делчев македонистките медии ще ни напомнят за неговата „прочута мисла“:

Други македонистки медии ще превеждат „наjубавиот цитат на Гоце“ на английски, та белким излъжат и някой и друг чужденец:

За да осъзнаем до къде стига сериозността и дълбочината на пропагандата с тази „мисла на Гоце“ ще цитираме за финал и директорът на Института за национална история в Скопие сърбо-македонистът Тодор Чепреганов:

Да, правилно чухте – ДИРЕКТОРЪТ на Института за национална история на Македония цитира в национален ефир несъществуващ цитат на Гоце Делчев. Според един от главните историци на македонистите и за съжаление на Македония, този цитат на Гоце бил „познат во истоjата“…

В коя историjа бе, Чепреганов? В тая, дето вие сърбо-македонистите след 1945 година си измисляхте цитати и факти само и само, за да създадете някаква история на навосъздадената македонска нация? Че чак използвате и несъществуващи цитати, които представяте като „познати в историjта“?!

А че цитатът е несъществуващ е ясно за всеки, който се е интересува от история и литература. Защо литература ли?

Защото „мислата на Гоце“, която е не само “позната во историjта“, но и „негов наjубав цитат“ е всъщност заемка от литературна творба… И то заемка извадена от контекст отгоре на всичко. Но да видим за какво става на въпрос.

През 1953 година един от най-обичаните български писатели Димитър Талев от Прилеп публикува своя роман „Илинден“.

Творбата е посветена на народните борби на македонските българи за политическа и църковна независимост в Македония. На следния линк може да прочетете книгата, в която ще срещнете и обсъждания тук „цитат на Гоце“.

С други думи какво имаме? Цитат на ЛИТЕРАТУРЕН герой Гоце Делчев, а не на реална личност! Гоце Делчев НИКОГА не е изричал горната „мисла“, това са думи от литературния герой Гоце Делчев. Отгоре на всичко тези думи са извадени и от контекст. Ако прочетете книгата ще видите целия контекст, а именно:

Когато говореше по-нататък, Делчев слагаше смело пръст върху всички отворени рани:
— Македония има вече своя собствена съдба.

И разясни:
— Македония има свои интереси и своя политика, тя принадлежи на всички македонци; който копнее, който работи да я присъедини към България или към Гърция, той може да се мисли за добър българин или добър грък, но не е добър македонец. Такъв българин или грък поддържа и вечния раздор между балканските народи, които требва да живеят в братска дружба, за да бъдат пощастливи. Македония принадлежи на всички македонци, без разлика на религии, нации и езици, в утрешна свободна Македония и чрез нея ще се сдружат всички балкански народи. Бедният македонски народ не се бори, за да смени едни господари с други, едни изедници с други, а се бори за свободата на Македония, за своя народна република.“

Димитър Талев представя своя литературен герой Гоце Делчев като републиканец, социалист, който се бори за еднакви права и свободи на всички народности в Македония. Македония да бъде на всички македонци, не само на българите или на гърците там, но и на всички други – албанци, евреи, турци, власи: Македония на македонците, Македония на всички македонци без разлика на тяхната нация, език и религия е вероюто на литературния герой Гоце Делчев.

Отделно ако прочете книгата ще видите, че и литературния герой Гоце Делчев си е описан като българин в романа (като какъв друг да е описан – етнички марсианец ли?).

Така например имаме следния пасаж, който няма да го срещнете сред македонистките „мисли на Гоце“:

„— Но аз съм българин, господин Делчев! И вие също.

— Да, българи сме, но днес в София ще ви кажат, при много случаи, и то уж разпалени националисти и от управниците: ние не можем да жертвуваме интересите на княжество България заради Македония.“

В романа си Талев никъде не говори за някакви „етнички македонци“ част от които уж бил Гоце Делчев според македонистите с този негов цитат. Там ще срещнете „В Битоля имаше българи, гърци, власи, турци, евреи и всеки по своему приемаше тия страшни думи…“, но не и „етнички македонци“ според Талев.

Да обобщим:

1) „Мислата на Гоце“, която македонистите използват за сърбо-македонистката си пропаганда НЕ е казвана от Гоце Делчев; тя е на литературния герой Гоце Делчев от романа „Илинден“, тоест този цитат е литературна измислица, а не реален исторически цитат;

2) Този литературен цитат е изваден от контекст – литературният герой Гоце Делчев в романа „Илинден“ обяснява на своите четници, че вече Македония има отделни интереси от Княжество България, че Македония трябва да принадлежи не само на българите, но и на всички други националности, които я населяват, защото и българите и турците и албанците и власите и гърците и ромите и евреите родени в Македония са македонци – Македония принадлежи на всички тях, те всички са македонци, следователно и девиза „Македония на македонците“, а не единстевно на българите, сърбите или гърците;

3) В романа си „Илинден“ Димитър Талев описва литературния герой Гоце Делчев като българин (напомняне – романа е издаден през 1953 година, македонистката идея, че Гоце Делчев бил „етнички македонец“ е само на 7-8 години по това време). Никъде Талев не пише за някакви „етнички македонци“, каквото внушение македонистите искат да направят като цитират горната „мисла на Гоце македонецот“.

Но коя е най-голямата гавра на македонистите? Това, че взимат цитат от литературна творба, вадят я от контекст и я преписват на историческата личност Гоце Делчев, за да обслужват пропагандата си е нещо нормално за тях (все пак това са хора, които обявиха английски боен кораб за „етнички македонец“).

Гаврата македонистите вършат не с Гоце Делчев, а с македонския българин от Прилеп Димитър Талев. Защото след 1944 година Талев е пратен в лагери от страна на комунистите, подкрепящи македонизма в Югославия и Пиринска Македония. Талев е изключен от Съюза на българските писатели, обявен е за „великобугарски шовинист“ заради патриотичните си произведения посветени на българите в Македония и е щял замалко да загине в мини Перник, където е пратен от комунистите да работи докато има тежка язва.

Македонистите вадят от контекст литературен цитат написан от българския патриот Димитър Талев и използват този цитат в своята анти-българска, про-сърбо-македонистка пропаганда! Дали Димитър Талев не се е превъртял в гроба си вече 100 пъти? Има ли по-голяма гавра с паметта му от тази, която македонистите вършат с неговите завещани на българите литературни произведения? В своята низост македонистите не се свенят да петнят паметта не само на Гоце Делчев като му преписват несъществуващи цитати, но и на личности като Димитър Талев, който е преживявал на 200 грама зеле в комунистическите лагери на смъртта само и само, защото е бил български патриот и писал за българите в Македония. А днес сърбо-македонистите по телевизии и медии манипулират с творба на Талев изпозлвайки я за своята анти-българска пропаганда именно в родната на Талев Македония! Браво сърбомани, това говори много за вас!

И за финал оставяме без коментар следното видео: журналистът от Скопие Виктор Канзуров говори за директорът на Института за национална история в Скопие споменатия по-горе македонист Тодор Чепреганов и неговото цитиране на „мислата на Гоце“:

В допълнение на мислите си Канзуров говори и за една статия на Димитър Влахов от Кукуш за съгражданина му Гоце Делчев и защо продължаването на разпространението на подобни фалшиви „мисли на Гоце“ от страна на македонистите вреди на Македония и на македонците.


Допълнения:

Пълен потрес! След Тодор Чепреганов и друг “водещ” историчар от Р. С. Македония – сърбо-македонистът Александър Литовски от Битоля използва „прочутата мисла на Гоце“ като реален исторически факт! В своя анти-българска пропаганда Литовски не само озаглавява статията си с този измислен цитат на Гоце Делчев, но и забележете какво пише по-надолу:

Клучни за разбирање на Гоцевата позиција за врховизмот се неговите зборови: „Македонија има свои интереси и своја политика, таа им припаѓа на сите Македонци. Кој копнее, кој работи да ја присоедини кон Бугарија или Грција, тој може да се мисли за добар Бугарин или Грк, но не и за добар Македонец“. Ваквата негова идејна определба, за она што може да се нарече македонски политички сепаратизам, подоцна стана основната карактеристика на македонската левица во македонското револуционерно движење.“

Източник: „Македонија има свои интереси и своја политика, таа им припаѓа на сите Македонци“, публикувано в „Нова Македониja“, 1 февруари 2023 година.

Значи, отново да повторим – този историчар, който формира разбирането на македонците за историята използва несъществуващ цитат на Гоце Делчев, една литературна измислица за да внуши в реалната историческа личност Гоце Делчев някакво „Гоцево разбирање за врховизмот“ и още по-скандалното: „македонски политички сепаратизам“!

Тази историческа манипулация се случва в един от най-четените македонски вестници, където тази 100%-ва лъжа на Литовски ще бъде прочетена от стотици хиляди македонци, които ще получат своите „знания“ за Гоце Делчев на база една елементарна историческа манипулация създадена в комунистическа Югославска Македония, манипулация, която продължава да се разпространява и до днес от македонистки историчари като Чепреганов и Литовски в Р. С. Македония! ПОТРЕС! ПОЗОР!


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 5,751 Прочетена,  2 Видяна днес

Privacy Policy