Избери тема

Роденият през 1848 г. в с. Димитър Василев Македонски (1848-1898) от с. Емборе, Кайлярско, Егейска Македония е виден български просветен деец, публицист, общественик и революционер. Той е един от учредителите на Македонския комитет (ВМОК) през 1895 година както и на Българо-македонското благотворително дружество.

Д. Македонски участва активно при конституирането на Българската екзархия, като настоява за приемане на повече делегати от македонските епархии. В тази връзка пише и статията си “По македонския въпрос” (в-к “Македония“, бр. 7, год. V, Цариград, 16 февруари 1871 г.), която е адресирана до редактора на в-к “Македония” Петко Славейков. В нея Македонски критикува непознаването според него на македонския въпрос от страна на Петко Славейков и неговата прочута статия за македонистите.

Във въпросната критична статия Македонски пише един пасаж, с който македонистите от 1945 г. насам не спират да манипулират. Да видим:

Отваряме на страница 119 македонисткия алманах “Значаjни личности за Битола” издаден от битолските общински македонистки власти през 2007 г. Там е поместена статия за Димитър Македонски, статия в която всяко второ изречение е лъжа!

Да се посмеем за секунда на твърдението на македонистите, че Македонски бил “огорчен противник на политиката на Бугарската егзархиjа“:

Нищо, че Македонски е бил редактор на официалния егзархистки вестник “Новини“! Излиза, че Македонски бил противник на нещо, част от което сам ръководел… Македонски представлявал и Воденската македонска епархия на Първият български църковно-народен събор в Цариград през 1871 г., при който събор се изработва устава на въпросната Българска екзархия. Значи той създава нещо на което е „огорчен противник“…

Както и да е, противоречията са нормални за македонизма, по-важното ни е да се върнем на прочута мисла на Македонски, с която македонистите манипулират и за която пишем тази статия. Та, ето я и нея:

„Д. Македонски, во одговорот на П. Р. Славеjков, мегу другото пишува: „Македонците не се изгубиле од лицето на земјата како што некои си дозволуваат да докажуваат оти колку што ние знаеме тие не се согрешиле некогаш толку та да зине земјата па да ги голтне.““

Тази мисъл, както казахме, е доста популярна сред македонистите. Така например македонистите от блога „Македонски документи. Macedonian Documents“ в статията си „Македонците и поменот за антиката“ ще я публикуват:

Същото ще направят и любимите ни македонисти от „Македонска нациjа“:

Тук ви показахме три примера, но реално македонисткото интернет пространство е изпълнено с този цитат. Защото идеята на македонистите цитирайки тази мисъл е ясна: “еве, видите нашиот македонски преродбеник Македонски како му вели на бугаринот Славеjков дека ние Македонците постоиме и не сме изчезнале от лицето на земjата…”

Само дето въпросната мисъл на Македонски представлява идеалната пропаганда резултат на любимия метод за манипулации на македонистите – цитираме, ама не всичко, само отбрани изречения извадени от контекста….

Ето го и контекста, па след това да видим и целия цитат в цялост:

Както вече посочихме в началото, цитатът е част от статия на Македонски озаглавена “По македонският въпрос“ и публикувана във вестник “Македония“ на Петко Славейков от 16.II.1871 г., брой 7, год V. В нея Македонски гневно обвинява Петко Славейков, че си измисля някакъв “македонски въпрос“, че неговото мнение почти не се споделя от никой в “нашето българско отечество“, че нежеланието на Славейков да присъстват македонски делегати на събора за учредяване на Българската екзархия са неоснователни поради ред причини. Македонски най-много се смее на твърдението на Славейков, че македонците не били българи, а цинцари (власи). В тази връзка в края на статията си той казва на Славейков следното:

“И понаучете си малко историята, или изучете поне характерите на историята и ще се уверите, че Македонците не са цинцари като друг някой народ, но чисти Българи като вас; от там ще се научите още, че Македонците не са се изгубили от лицето на земята, както си позволяват някой си да казват, защото, до колкото ний знаем, те не са съгрешили някога до толкоз щото да зейне земята и да ги поглътне.”

Разбрахте ли сега как македонистите манипулират? Да, Македонски казва, това което македонистите цитират:

„Македонците не се изгубиле од лицето на земјата како што некои си дозволуваат да докажуваат оти колку што ние знаеме тие не се согрешиле некогаш толку та да зине земјата па да ги голтне.“

Но преди това казва и: „Македонците не са цинцари като друг някой народ, но чисти Българи като вас“

Защо бе скъпи македонисти не цитирате в цялост?

Ааа, да, защото македонистката ви пропаганда е че вие „етничките“ македонци сте отделна от българите нация, която винаги е постоела и не се е отворила земята през годините да ви глътне, нали? Колко удобен цитат за да защитавате теориите си! Само дето Македонски ви е пояснил кои са македонците за него – нито отделна националност, нито цинцари (власи), както Славейков мърмори, а БЪЛГАРИ, българи като самия Славейков, който е родом от „нашето българско отечество“ – цитат отново от Македонски в същата статия, която трябва да прочетете. Хайде, направете го – може да ви дойдат още идеи за вадене цитати извън контекст и обявяването им извън цялостната им мисъл. Вие сте добри в това – ние пък след това отново ще ви разобличим. Успех!


Ако желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 1,530 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy