Избери тема

Един от основните постулати на македонизма е че Българската армия е била чужда/завоевателна/окупаторска спрямо Македония по време на войните – Междусъюзническата и двете Световни.

В поредицата – Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”?– ще покажем кои точно бяха тези “чужденци” на Македония, които си позволиха да я “окупират”.

№ 6. Симеон Зографов от Велес, Вардарска Македония

Офицерът от пионерните войски на Българската армия Симеон Зографов от Велес, Вардарска Македония

Симеон Зографов от град Велес е внук на един от най-забележителните строители от Балканите Андрей Дамянов.

Симеон Зографов завършва Солунската българска мъжка гимназия, Математически науки в Софийския университет, а след това и Брюкселския свободен университет.

Участва в Балканската война и в последвалата я Междусъюзническата война като офицер от пионерните войски на Българската армия.

След края на Първа световна война се включва дейно в политическата и културната дейност на българите в Румъния, като защитава техните права в останалата под румънски контрол Южна Добруджа. Става кмет на град Добрич и член на Българското инженерно-архитектурно дружество.


№7. Зисо Попов от с. Бабчор, Костурско, Егейска Македония

Ефрейторът от Българската армия Зисо Попов от с. Бабчор, Костурско, Егейска Македония

Живко (Зисо) Москов Попов от Костурското село Бабчор е селски ВМОРО войвода и военен от Българската армия.

Участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., в двете Балкански войни и в  Първата световна война като ефрейтор от Българската армия. През 1925 година, по време на Петричкия инцидент, Зисо Попов е комендант на четите по левия бряг на Струма и има заслуга за отблъскването на гръцките войски от българска територия. Дългогодишен деец на ВМРО във Светиврачко, като е и кмет на града (днес град Сандански). По негово време са построени градската болница „Тодор Александров“ и хижа „Велебит“ (днес хижа „Пирин“). Заедно с още 30 световрачани е арестуван и разстрелян от партизани-комунисти след 9 септември 1944 година.


Кои бяха националните херои на македонистите?


№8. Йордан Гюрков от град Щип, Вардарска Македония

Офицерът от Българската армия Йордан Гюрков от град Щип, Вардарска Македония

Йордан Христов Гюрков от град Щип завършва Скопското българско педагогическо училище и е български учител там. Участва в Балканските войни и е офицер от Българската армия по време на Първата световна война. Награждаван е с орден за храброст. Виден деец на ВМРО, убит по време на междуособиците в организацията.


№9. Панче Гюрков от град Щип, Вардарска Македония

Панче Гюрков от град Щип, Вардарска Македония в своята униформа на офицерски кандидат от Българската армия заедно със своя брат – офицерът от Българската армия Йордан Гюрков

Панче Христов Гюрков от град Щип е възпитаник на Солунската българска търговска гимназия, български печатар, доброволец в Българската армия през Балканските войни и кандидат за офицер от Българската армия по време на Първата световна война. Награждаван е с орден за храброст. Член е на Щипското благотворително братство в София и е брат на ВМРО дееца и български офицер Йордан Гюрков.


№10. Владимир Попанастасов от Охрид, Вардарска Македония

Офицерът от Българската армия, славно загиналият само на 30 години Владимир Попанастасов от Охрид, Вардарска Македония

Владимир Попанастасов от град Охрид, Вардарска Македония е поет, юрист и офицер от Българската армия. Вуйчо е на Христо Смиренски върху когото оказва голямо влияние в ранните му години. Завършва право в Софийския университет и работи като съдия и прокурор в  Карлово, Цариброд и Стара Загора. Пише стихове, фейлетони и разкази, а през 1909 година излиза книгата му „Легенди“ със стихотворения и поеми на историческа и библейска тематика. Участва в Балканските войни като офицер от Българската армия. Тежко ранен при село Лахна, отказва да бъде откаран с кола до превързочния пункт като вместо това заповядва да натоварят други ранени войници. Умира само 30 годишен от раните си на 20 юни 1913 година.


Към част 1-5 от “Бугарските окупатори на Македониjа

Към част 11-15 от “Бугарските окупатори на Македониjа

 2,268 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy