Избери тема

Един от основните постулати на македонизма е че Българската армия е била чужда/завоевателна/окупаторска спрямо Македония по време на войните – Междусъюзническата и двете Световни.

В поредицата –Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”?– ще покажем кои точно бяха тези “чужденци” на Македония, които си позволиха да я “окупират”.

1. Димитър Данев от Струмица, Вардарска Македония:

Димитър Данев от Струмица, Вардарска Македония като български войник през Втората Световна Война

Повече за българския войник от Струмица Димитър Данев ТУК.


2. Иван Стойчев от Мехомия (Разлог), Пиринска Македония:

Българският офицер от Мехомия (Разлог), Пиринска Македония Иван Стойчев

Роденият в Пиринска Македония Иван Стойчев е офицер от Българската армия, ВМОК революционер и участник в Горноджумайското възстание.


3. Илия Кушев от Велес, Вардарска Македония:

Илия Кушев е роден през 1896 г. в град Велес. Той е ВМРО войвода, член на Македонското студентско дружество “Вардар” в София и офицер от Българската армия. Възпитаник е на Солунската българска мъжка гимназия и на Военното училище в София. Участва в Първата световна война като част от Пета пехотна дунавска дивизия на Българската армия. Членува във Военния съюз – мощна и влиятелна организация на български офицери, взела дейно участие в политическия живот на България. Загива 26 годишен като войвода на велешка ВМРО чета край село Ърлевци, Велешко.

Българският офицер Илия Кушев от Велес, Вардарска Македония на фронта по време на Първата световна война

Македонисткото списание “Македонска ризници” интервюира чужденец музикант, гост в Македония. Задава му се въпрос за музея на Холокоста в Скопие, като във въпроса не липсва и словосъчетанието “Българските фашистки окупатори на Македония” – израз въведен от югославските комунисти-македонисти след 1945 г. и изпозлван и до ден днешен от македонизма в Северна Македония.


4. Георги Димчев от с. Бозец, Ениджевардарско, Егейска Македония:

Георги Димов Димчев (1916-1980) е български офицер от Ениджевардарско, деец на национално-освободително движение на българите в Егейска Македония в годините на Втората световна война. 

Българският офицер от Егейска Македония Георги Димчев

5. Кирил Янчулев от Прилеп, Вардарска Македония:

Генерал-майор на Българската армия Кирил Янчулев от град Прилеп

Към част 6-10 от “Бугарските окупатори на Македониjа

 3,676 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy