Избери тема

41. Владимир Карамфилов от Прилеп, Вардарска Македония – български учител в Кратово, Крива Паланка, Прилеп, ВМОРО и ВМРО деец и офицер от Българската армия. През Първата световна война служи в Единадесета пехотна македонска дивизия на Българската армия и в същото време е назначаван на различни административни позиции из Македония под българска власт.

Владимир Карамфилов, Тодор Александров (в средата), Иван Шатев
Скопският вестник „Родина“ известява, че Владимир Карамфилов е назначен за председател на общинската комисия в родния си град Прилеп по време на българското управление на града 1915 – 1918 г.

42. Лев Огненов от Битоля, Вардарска Македония – (1889 -1962) лекар и офицер от Българската армия. Негов кръстник е ВМОРО деецът от Охрид Лев Огненов, а негов син е професор Михаил Огнянов от Битоля.

43. Владимир Бъчваров от Пехчево, Вардарска Македонияофицер в Българската армия, участник в Първата световна война като е награждаван с медали. Работи като лекар.

44. Димитър Мициев от Горна Джумая, Пиринска Македония – член е на Горноджумайската българска община, революционер и офицер от Българската армия. Загива по време на Междусъюзническата война на 18 юни 1913 г. в бой със сърбите.

45. Ангел Куртелов от Охрид, Вардарска Македония – учител в българското училище в град Струга, член на околийския комитет на ВМОРО в Охрид и офицер от Българската армия – участник в Първата световна война.

46. Божирад Татарчев от Ресен, Вардарска Македония – деец на ВМОРО и военен лекар в Българската армия по време на Балканските и Първата световна война.

47. Кирил Манолев от Кукуш, Егейска Македонияофицер от Българската армия, носител на медал за храброст, геройски загинал само 19 годишен в бой с французите. Погребан е в Македония.

48. Серафим Константинов от Крива Паланка, Вардарска Македонияподпоручик от Българската армия загинал в Междусъюзническата война на 33 годишна възраст.

49. Александър Попдимитров от Кратово, Вардарска Македониягенерал-майор от Българската армия, с която участва и в двете световни войни.

50. Антон Ковачев от Щип, Вардарска Македониягенерал-майор от Българската армия, с която участва в Балканските войни и Първата световна война. Член е на Българското инженерно-архитектурно дружество. Негов брат е друг офицер от Българската армия – Владислав Ковачев. Другият му брат Владимир Ковачев е ВМОРО революционер, а чичо им е големият български възрожденец от Щип Йосиф Ковачев.

Към 31-40. Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”?

Към 51-100. Кои беха “Бугарските окупатори на Македониjа”?


Ако желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 2,583 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy