Избери тема

За македонските дейци Македония e неделимата сестра на Мизия и Тракия – трите географски области съставляват териториите, населявани от българите,  трите области образуват държавата наречена България.

1) Христо Татарчев от Ресен, Вардарска Македония:

Доктор Христо Татарчев от Ресен е един от основателите на ВМОРО – организацията, която вдига Илинденското въстание в Македония и Преображенското в Одринска Тракия.

През 1918 г. българската държава организира честване на петнадесетгодишнината от Илинденското въстание. В свободно Крушево – център на тържествата д-р Татарчев изнася реч (“Основаване и развитие на Вътрешната М.О.Р. Организация“, публикувано във в. “Родина“, брой 674, Скопйе, 26 август 1918 година),, в която казва кога Илинден ще бъде празник на празниците – когато „мизиецът, тракиецът и македонецът“ – българите от Мизия, Тракия и Македония се обединят, за да работят заедно за „напредъка и величието на българското племе“. Татарчев очертава и „границите на българското племе“: Стара планина, Пирина, Круша планина, Беласица, Добруджа, Струма, Вардар, Дрин, Черно море, Бело море и Адриатика:

„Когато днешният катаклизъм между народите ще престане при възтържествуване на нашия идеал, когато мизиецът, тракиецът и македонецът ще се надпреварват да събират плода от мирния труд, когато славната Стара планина ще изпраща своята мелодия на кавал на своите посестрими: Пирина, Круша планина и Беласица, когато песента на жетварката от Добруджа ще се подзима от жетварката по Струма, Вардар и Дрин и когато бълг. войн опрен на Черно море, Бело море и Адриатика, като Сфинкс ще посочва границите на българското племе, тогава ще бъде Илинден праздник над праздниците и тогава нам и на ония, що носят белезите на миналото по телото си, па и на всички българи, отърсени от съблазните на днешното време – от помп и суетност, налага се да заживеем с идеалите на падналите за свободата борци, с полета на духа им, със същото семеотрицание и безукоризненост за служене народу за напредъка и величието на българското племе.“


2) Христо Ампов от Дойран, Вардарска Македония – деец на Македонското студентско дружество “Вардар” и ВМРО (обединена), делегат на второто заседание на АСНОМ.

През 1947 г. чете доклад озаглавен “Проблемът за Македонска нация; доклад четен на диспута, организиран от Македонският научен институт“, София, 1947 година:

Членът на АСНОМ Христо Ампов твърди, че българската нация е сформирана в географските области Мизия, Тракия, Македония, Добруджа и Моравско:

“И понеже ние видяхме, че племенното обществено устройство на македонските славяни е минало в следващата по-висша форма, като племената, заседнали в географската област, наречена Македония, заедно със сродните там славянски племена от Мизия, Тракия, Добруджа и Моравско са станали елемент на следващата племенна форма – нацията и са създали вече своя нация – българската нация – то следва извода, че късно е вече да се търсят наченки за нова нация, за македонска нация. Такава нация не е съществувала, не съществува и сега, а късно е вече да съществуваи някога по простта причина, че историческото развитие не познава поврат назад, то, историческото развитие, е прогресивно – варира само към по-висши форми.”


Ако желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 1,109 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy