Избери тема

През 1908 година в Солун представители на десницата във ВМОРО основават партията „Съюз на българските конституционни клубове“

Ръководители на партията са ВМОРО революционерите:

Тома Карайовов от Скопие, Вардарска Македония;

Владимир Руменов от Крушево, Вардарска Македония;

Тодор Лазаров от Щип, Вардарска Македония.

Снимка от „2рий Конгрес на Българските Конс. Клубове – Солун 26 Август 1909 г.“

Основният политически противник на тази партия на десницата на ВМОРО се явява, логично, партия основана от левицата на ВМОРО – Народна федеративна партия (българска секция)“

Нейни лидери са:

Димитър Влахов от Кукуш, Егейска Македония;

Анастас Матлиев от Охрид, Вардарска Македония;

Яне Сандански от с. Влахи, Кресненско, Пиринска Македония;

Христо Янков от Кукуш, Егейска Македония.

Според официалния правилник на НФП (българска секция):

Член на бълг. секция на Народната федеративна партия може да бъде всеки българин, отомански гражданин навършил 20 години, който възприема партийната програма и се числи към една от местните организации.“

Това, че тези македонски българи, представители на левицата и на десницата на ВМОРО създават български партии поставя огромен проблем пред македонизма. Да припомним: според един от основните постулати на македонизма ВМОРО е организация на „етнички македонци немащи нищо общо со бугарите“. Какво правят тези „етнички македонци“ от вмОро в Одринска Тракия е въпрос, който ще поставим друг път на македонистите. Това, че самите основатели на ВМОРО се самоопределят за българи и казват, че създават организация на българите в Македония също е отделна тема. Целта на тази статия тук е по-скоро да разгледа един класически начин по който македонистите се справят с поставения им проблем; а начина е ясен – те просто фалшифицират.

Фалшификаторите на македонската история тук са някакви македонисти решили да правят документален филм за революционна Македония под заглавието „Заколнати за Македонија“.

Документалният филм е качен за свободно гледане в youtube, като във втората му част (де да беше само там хаха) срещаме следния фалшификат:

Водещият на документалния филм: “…во август 1908 година била создадена първата македонска политичка партия: Народна федеративна партия, НФП”, а в същото време на екран е показан следния документ на тази „първата македонска политичка партия“ основана от Яне Сандански:

Както сами може да се уверите това е абсолютен, пълен и нагъл фалшификат. Сравнете по-горе с оригиналния документ на партията на Яне Сандански и ще забележите следните фалшификации, които македонистите извършват:

1) Документът, който показват е писан на съвременен македонски, а оригинала на Яне Сандански е писан на български език. Така партия от оригинала става на партиjа, възприема става на ja прифаќа и т.н.;

2) В оригинала за заглавие на документа имаме Правилник на Народната Федер. Партия (Бълг. секция)”, което във фалшификата на македонистите става на Правилник на Народната Федеративна Партиjа” (къде ойде „българска секция“, бе серсеми сръбски?!);

3) В член 1 от оригиналния документ на Яне Сандански пише, че „Член на бълг. секция на Народната федеративна партия може да бъде всеки българин“.

Във фалшификата на македонистите имаме изпускане на “бълг. секция” , а “всеки българин” става по магически начин на „секоj македонец“:
„Член на Народната федеративна партиjа може да биде секоj македонец“.

Ето съпоставка за по-лесно сравнение между оригинала на македонския българин Яне Сандански и фалшификата на сърбоманите-македонисти:

Понеже сърбо-македонистите може да се засрамят и да свалят пълния с лъжи и фалшификации документален филм от youtube ние си поиграхме и изразяхоме тази част с фалшификацията, за да остане за вечен спомен на македонците как македонистите ги лъжеха за историята им:

Фалшификацията е разкрита от МПО Пирин от Чикаго.


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 2,428 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy