Избери тема

Ελληνική Μακεδονική Πυγμή или Гръцки македонски юмрук е паравоенна гръцка организация, която се бори против българите в Егейска Македония и най-вече срещу ВМРО.

На 27 януари 1926 година в Лерин гърците издават „Възвание към македонския народ“:

В него те забраняват на местното славянско македонско население да говори на български език и нареждат да се говори само на гръцки:

Превод на горния откъс:

„ЗАПОВЯДВАМЕ
1) Забранява се от днес да се говори български език във всички обществени места, заведения, търговските сношения, срещите и събранията, увеселенията, обедите, сватбите и пр.

2) Налагаме на горните да говорят гръцки език.“

Превод на документа може да намерите тук.

На сайта на “Државен архив на Република Северна Македониjа” същият документ е публикуван в секция „МАКЕДОНИЈА НИЗ ВЕКОВИТЕ. Изложба на документи и фотографии“:

Както виждате обаче, македонистите от архива извършват нагла фалшификация. В обяснението към документа пише следното:

Проглас на грчката националистичка организација „Грчко-македонска тупаница“, со кој се забранува употребата на македонскиот јазик во егејскиот дел на Македонија (1926)“

Както видяхме обаче в оригинала на документа гърците забраняват говоренето на български език, а не на македонски!

Наглите фалшификатори от Архива дори са превели обяснението с лъжата си на няколко езика:

По този начин македонистите от Архива не само лъжат македонците, но и чужденците, които ще попаднат на този документ в сайта на “Државен архив на Република Северна Македониja“.

Без коментар!


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 2,091 Прочетена,  2 Видяна днес

Privacy Policy