Избери тема

Статия от 04.08.2018 година в македонисткото издание „Денешен весник“, заглавие „ДАМЕ ГРУЕВ ДО ХИЛМИ ПАША: Не очекуваме помош од Европа, ќе победиме со сопствени сили“. Автор е македонистът Блаже Миневски Многоточкото.

Лъжите от тази статия на сърбо-македонистът Блаже Миневски Многоточкото вече разгледахме в тази статия.

Има обаче един цитат, който Блаже Миневски Многоточкото използва и който не сме коментирали. Причината е, че този цитат заслужава да му бъде посветена отделна статия – просто е изключително популярен сред македонистите, а пък е пълна лъжа – как човек да не изобличи сърбоманите и да не ги удостои с честта на отделна статия?

Става въпрос за следния „цитат на Даме Груев“, който Блаже Миневски Многоточкото използва:

На прашањето што мисли за бугарската пропаганда во Македонија, Даме одговорил: „Ако постои грчка и српска пропаганда, зошто да не може да постои и бугарска… Таа постои. Има бугарски политичари кои не се поголеми наши пријатели од Грците. Под имињата на мошне познати шефови, тие се обидуваат да испраќаат чети во Македонија да агитираат за анексионистичката идеја… Тука има место само за една организација, а таа е народна организација. Ниту Цончев, ниту Сарафов не се избрани од народот, иако се обидуваат да преминат ваму, да присвојат самоволна сила со оружје. Ние што го претставуваме народот, мора да ги пресретнеме со иста сила, која тие ја применуваат против нас.“

Ето го и контекстът:

Както виждате става въпрос за разказ на анонимен шотландски журналист за посещението му в Македония при ВМОРО лидера Даме Груев и неговите четници. Под заглавието “An Underground Republic. An Adventure in Macedonia” разказът, който съдържа и елементи на интервю с Даме Груев е публикуван в сп. “Blackwood’s Magazine”, vol. CLXXIX, London, UK, January – June, 1906 година.

Дотук добре, само да не беше лъжата, която македонистите сътворяват покрай това интервю. Отново да припомним какво според Блаже Миневски Многоточкото е бил казал Даме Груев:

„На прашањето што мисли за бугарската пропаганда во Македонија, Даме одговорил: „Ако постои грчка и српска пропаганда, зошто да не може да постои и бугарска… Таа постои. Има бугарски политичари кои не се поголеми наши пријатели од Грците. Под имињата на мошне познати шефови, тие се обидуваат да испраќаат чети во Македонија да агитираат за анексионистичката идеја… Тука има место само за една организација, а таа е народна организација. Ниту Цончев, ниту Сарафов не се избрани од народот, иако се обидуваат да преминат ваму, да присвојат самоволна сила со оружје. Ние што го претставуваме народот, мора да ги пресретнеме со иста сила, која тие ја применуваат против нас.“

Този уж “цитат на Даме” е повторен десетки пъти от македонистите – внушението е ясно – Даме Груев е борец срещу “бугарската пропаганда во Македониjа“. Доказателство за това е горния цитат и сега всички македонисти трябва да се обединим и да разпространим думите на Даме.

Това ще го направи например и македонистът проф. д-р Михајло Миновски в статията „Бугарите, Србите и Грците – неканети гости“ публикувана в македонисткото издание „Нова Македониjа“ на 24.10.2019:

Цитатът на Даме“, според македонистът проф. д-р Михајло Миновски:

Други македонистки медии като exclusive.mk също ще публикуват този „цитат на Даме“:


Скрийншот с цитата:

Лъжата на македонистите наречена „Цитатът на Даме за бугарската пропаганда во Македониjа“ ще намери място и в македонистка Уикипедия статия озаглавена „Македонски извори за македонскиот идентитет“:

Клубът на пенсионерите, които се смятат за „етнически македонци во ПиринскоОМО Илинден също ще популяризира този „цитат на Даме“:

Същото ще направят и разни блогъри като македонистчетата от „Македонски документи“ (всъщност това са македонистки, а не македонски документи):

И makedonskiglas в статия звучно озаглавена „Сведоштва за континуитетот на Македонците!“ (ебавве во фалшифивите „сведоштва“ точно като фалшивия ви македонистки „идентитет“):

Но да спрем до тук, извода е ясен – изключително разпространяван от македонистите „цитат на Даме“, с който се цели ВМОРО лидера да бъде представен като борец срещу бугарската пропаганда, етнички македонец, който знаел какви врагове са му били бугарите.

А каква всъщност е истината? Тя е:

  1. Даме Груев никога не е казвал подобно нещо;
  2. Цитатът е на неговият секретар и е изваден от контекст.

Да видим. На този линк може да намерите оригиналът на интервюто. След като го прочетете сами ще видите, че:

1) Даме Груев никога не е казвал тези неща. Ако прочетете внимателно ще видите, че въпросния цитат е всъщност казан от неговия (без посочено име в интервюто) секретар:

I had an opportunity of talking with Grueff’s secretary about the discord among Christian Macedonians.“

В превод:
Имах възможността да говоря със секретаря на Груев относно неразбирателствата между християните македонци.“

Следва и цитатът преписван от македонистите на Даме Груев, а всъщност дело на секретаря му:

2) Цитатът, дело на секретаря на Даме Груев, е изваден от контекст (любима тактика на македонистите):

Както виждате от оригинала на интервюто по-горе шотландският журналист казва, че “караниците между българи и гърци могат да бъдат разбрани в чужбина. Знаем за гръцка и сръбска пропаганда, селяни убеждавани от гръцката църква и сръбските тайни агенти. Но защо българите се карат помежду си?

Отговорът на секретаря на Даме Груев е ясен и предаден в цялост и оригинал илюстрира различна история от тази, която македонистите се опитват да ни пробутат с “цитатот на Даме срещу бугарската пропаганда“:

“Ако има гръцка и сръбска пропаганда защо да няма и българска? Има. Има български политици, които са ни приятели толкова колкото и гърците. Под предводителството на добре познати войводи, те се опитват да изпращат чети в Македония, за да пропагандират идеята за анексия. Какво по-естествено от това ние да им заповядаме да се махнат, тогава когато се появят? И ако те, чувствайки се сигурни, понеже са наша собствена кръв и плът, ни предизвикат, какво можем ние да направим освен да ги изгоним? Тук има място само за една организация, народната. Нито Цончев, нито Сарафов са избрани от народа; и ако те се опитат да дойдат тук, за да завземат насилствено властта, ние, представлявайки народа, трябва да ги посрещнем със същата сила.”

Значи какво имаме?

– Шотландският новинар се чуди защо българи се карат с българи в Македония;

– Секретарят на Даме отговаря, че причината са някои български политици, които вършат пропаганда из Македония посредством организацията на Цончев и Сарафов – а тя е Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК) базирана в София;

– Секретарят на Даме пояснява, че народната организация в Македония (с други думи ВМОРО), не търпи външни организации да се мешат във вътрешните работи на народа в Македония;

– и още по-важното: че те ще посрещнат ВМОК също със сила без значение, че ВМОК на Цончев и Сарафов са “същата наша кръв и плът“.

Изненадващо или не, но точно тази част за представителите на бугарската пропаганда во Македониjа, които са “същата наша кръв и плъткато ВМОРО на Даме Груев, македонистите избягват да включат в цитата си…

С други думи имаме едни българи – ВМОРО да се карат и трепат с други българи – ВМОК по чисто политически дразги и причини. Българска му работа, забелязана още от великия Гоце Делчев с думите муОтцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест!

Това обаче няма как да го разберете от историйката скалъпена от македонистите и продавана под заглавие “цитатот на Даме, етничкиот македонец-борец срещу бугарската пропаганда“.


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 1,922 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy