Избери тема

Оригинални цитати с посочен източник на македонски дейци за град Крушево във Вардарска Македония

1) Христо Татарчев от Ресен, Вардарска Македония:

български лекар и един от основателите на ВМОРО – организацията вдигнала Илинденското в Македония и Преображенското в Тракия въстание от лятото на 1903 г. През 1918 г. освободеното от Българската армия легендарно градче Крушево става център на тържества посветени на 15-годишнината от Илинденското въстание. Д-р Христо Татарчев изнася реч по този случай, публикувана под заглавието “Основаване и развитие на Вътрешната М.О.Р. Организация“, в-к “Родина“, бр. 674, Скопие, 26 август 1918 г.

В речта си д-р Татарчев говори и за град Крушево, в който „се манифестира тъй внушително мощта на българското племе и дето се извърши българското национално кристализиране“. Благодарение на Крушево България се е „популяризирал сред широките маси“ и се издигнала до „доминираща държава на Балканите“:


2) Велко Спанчев от с. Стеблево, Голо бърдо, Вардарска Македония:

Видният български икономист, политик и общественик Велко Спанчев от с. Стеблево, Голо бърдо в книгата си “Стопанският облик на Македония“, Скопие, 1943 година говори и за Крушевската република създадена по времето на Илинденското въстание:

„Кът от легендарните македонски гори, непосредствено над Крушево, орловото гнездо на Пито Гулев и героичните му другари, които през 1903 година – Илинденското възстание – държаха града 11 дни като свободна българска републикаАко желаете да подкрепите разкриването на македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 652 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy