Избери тема

Сърбо-македонистът Darko Gavro публикува сръбско списание, в което има репортаж за това как “българските комити” запалили 9 къщи в щипското село Кошево на 22 август 1922 година:

Сърбо-македонистката Branka Bukrslieva коментира, че „Не читале бугарите Илустровани лист“ явно за да видят самите българите колко са лоши, а друг сърбо-македонист Mitko Pop-Ivanov се пита подигравателно: „Оваа ли ќе се пишува како заедничка историја?“

Каква е историческата истина?

В своите спомени българския офицер и запасен член на ЦК на ВМРО Петър Шанданов от Охрид ни я разкрива: в разгара на противопоставянето между Македонската федеративна организация (ВМФРО) и Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО) лидерът на последната – Тодор Александров заповядва на местните селяни да предадат намиращата се в селото федералистка чета на Крум Зографов от Велес на сръбска потеря. Заради предателствoто федералистите подпалват няколко къщи и извършват три убийства в селото, след което оцелелите четници се оттеглят обратно в България.

Както виждате става на въпрос за саморазправа между МАКЕДОНСКИ организации. Резултатът е убийства, предателства и запалени къщи в щипското село Кошево. За сръбските журналисти това е една БЪЛГАРСКА неделя, убийства и палежи извършени от БЪЛГАРСКИ комити. И в това няма нищо чудно, защото сърбите (както и турците, както и гърците) не са малоумни и много добре знаят, че години наред се борят срещу БЪЛГАРИ в Македония. За сърбите ВМРО, ВМФРО и другите МАКЕДОНСКИ организации са организации на БЪЛГАРИ в Македония, водени от БЪЛГАРСКИ комити. Затова и сърбите създават организации като „Удружење против бугарских бандита“ – „Сдружение против българските бандити“ (сръбска организация за борба против ВМРО), затова и сръбските медии пишат, че в Македония действат БЪЛГАРСКИ комити на македонските федералисти и т.н.

Но това няма как да го знаят хора като Darko Gavro, Branka Bukrslieva и Mitko Pop-Ivanov, които са типичен пример за проблема с македонизма – хора индоктринизирани да мразят България и българското вместо да седнат и да прочетат книгите и документите на собствените си македонски герои

 1,704 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy