Избери тема

1. Васил Узунов от Горна Джумая, Пиринска Македония – “Некога в Македония (1886 г. – 1912 г.)”, София, 1931 година

“Некога в Македония (1886 г. – 1912 г.)” е една от най-известните творби на българския писател, просветен деец и опълченец от Пиринска Македония Васил Узунов. Книгата може да прочетете тук.

2. Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония – “Macedonia illustrated — Македония в образи — La Macedoine illustree”, София, 1919 година

“В този албум читателят ще види в образи областта на югозападната половина на Балканския полуостров, която се нарича Македония и в която мнозинството на населението, достигащо до 2,500,000, е българско, заемайки едно пространство от приблизително 65 хиляди квадратни километра, както се вижда и от приложената в края на албума етнографична карта на Македония.” 

“Македонците са най-културноспособното българско племе. Те са надъхани със силно народно съзнание, поради което се чувствуват неразделна част от българския народ; борили са се и много страдали заради българската си народна идея и са дали безброй жертви и доказателства от безпримерен героизъм и идеализъм в стремежа си за народно обединение.” 

Албумът в оригинал може да прочете в Библиотека Струмски.

3. Велко Спанчев от село Стеблево в областта Голо бърдо, днес в Албания – ” Стопанскиятъ обликъ на Македония “, Скопие, 1943 година

Ако някой разполага с книгата и би искал да я скенира, за да я качим в Библиотека Струмски за свободно четене от всички, моля пишете съобщение на Фейсбук страницата ни!

 902 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy