Избери тема

Сърбо-македонистът Ефтим Клетников пише в цели 4 части статия озаглавена „Патологијата на бугарскиот македонизам“. Тя е публикувана през ноември 2019 в онлайн изданието на сърбо-македонистката медия „Нова Македониjа“. Поради липсата на времеви ресурс (Сборник Струмски се прави изцяло доброволно от 2 човека в свободното им време) тук ще коментираме само втората част на статията публикувана на 13.11.2019.

В тази статия, както се досещате от заглавието клетият сърбоман Клетников (убавецът по-горе на снимката) хули България и българите и величае сърбо-македонизма – официалната политическа и национална идеология в Северна Македония от 1945 г. до ден денешен.

Статията като цяло не си струва много да се коментира, тя е нормална за македонизма – сърбо-македонистът Клетников обвинява България в исторически „фалсификати“ и „бугарски лаги“ относно македонската история, в заговор на България и Германия против Македония започнал от преди 1000 години (да, правилно прочетохте, това е теория на този титан на македонизма Клетников) и изтърсва подобни гнусутии, впрочем характерни за менталната деградация наречена сърбо-македонизъм:

На видело е бугарската мегакражба на македонското мемориско и културноцивилизациско богатство, а тие се енормно лакоми и незаситни во тоа…“

За сърбо-македониста с олигофренски признаци Клетников българите са още и „историска хиена“, които се опитват да създадат „франкештајновски хибрид, каков што прават всушност Бугарите од целокупната македонска историја“.

Но дотук с дебилизмите на сърбо-македониста Клетников. Целта на тази статия не е да покаже до какво дъно може да достигне един клет човечец вярвайки сляпо на една идеология създадена на база исторически фалшификации и лъжи. Целта на статията е точно да покаже как сърбо-македониста Клетников откровено ЛЪЖЕ и повтаря неистини и неверни факти популяризирани в Македония от други сърбо-македонисти.

Клетников лъже за Св. Св. Кирил и Методий, Св. Климент Охридски и др., но най-вече се открояват лъжите му за титана на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия тМОро войводата Гоце Делчев.

Да видим трите лъжи за Гоце, които лъжецът Клетников изтърсва:

Лъжа 1: Гоце Делчев се самоопределял за българин понеже имал български паспорт.

„Точно е дека во документите Гоце се потпишувал како Бугарин, како што го правеле тоа и Јане Сандански и преостанатите дејци на ВМРО. А како и можеле поинаку кога тие биле државјани на Бугарија. Мисирков имал дури и руски и српски покрај бугарски пасош, па бил освестен Македонец, а не Бугарин, бидејќи неговото капитално дело се вика „За македонцките работи“. А не за бугарските. И точка.“

И отново към края на статията:

„Значи, ете, го господине Претседателе контекстот за кој зборува Тојнби, и кој објаснува дека Гоце и покрај тоа што во неговите службени документи бил заведен како Бугарин бидејќи бил државјанин на Бугарија, не е етнички тоа.“

Логиката на клетия македонист Клетников: Гоце Делчев имал български паспорт и затова се подписвал като българин. Или: понеже имал български държавни документи затова се самоопределял като българин.

Гоце Делчев е роден в Кукуш, град в Османската империя. Най-вероятно е имал османски държавен документ. Казвам най-вероятно, защото няма запазен подебен документ. И въпреки това Гоце не се е наричал „османец“.

Гоце Делчев учи във Военното училище на София, където е трябвало да завърши като офицер от Българската армия (бъдещ „бугарски окупатор на Македониjа“ според македонистите). Като такъв се е клел във вярност на княза и най-вероятно е имал български държавен документ. Казвам най-вероятно, защото отново не е запазен подобен документ.

И въпреки това Гоце не се нарича българин или османец, защото евентуално е имал български и/или османски държавен документ. Той се е наричал българин, защото е бил с българско самосъзнание – представител на българите от Македония.

Че е бил такъв свидетелстват неговите най-добри приятели като например ВМОРО революционера Коце Ципушев от Радовиш (Гоце е бил кум на сватбата на Ципушев), ВМОРО революционера Климент Шапкарев от Охрид (Гоце и Климент са били съученици в Солунската българска гимназия и заедно са членували в революционен кръжок), ВМОРО революционера Пейо Яворов от Чирпан (най-добрият приятел на Гоце и негов пръв биограф), македонския деец Стамат Стаматов от с. Дренок, Дебърско (съученик на Делчев в Солунската българска гимназия и във Военния университет в София) но и най-важното: самият Гоце.

В писмото си от 5 януари 1899 г. до друг ВМОРО революционер Никола Малешевски Гоце пише:

 „Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани.“

Писмото е публикувано в книгата на Дино Кьосев (и той роден в Кукуш като Делчев) “Гоце Делчев. Писма и други материали“, София, 1967 година.

(Цялото писмо може да прочетете и тук)

Значи имаме Гоце, който сам се нарича българин в тайна и лична своя коренспонденция до друг македонски революционер – къде тук видя клетия сърбо-македонист Клетников ролята на българската държава и българските „пасоши“ в националното самоопределение на Гоце не е ясно. Всъщност ясно е – Клетников просто ЛЪЖЕ и си ИЗМИСЛЯ, понеже не може да приеме историческата истина такава каквато е била. Въпреки това в статията си ни поучава на няколко пъти с патетичния си израз „тоа е тоа“ докато флиртува с лъгания македонски читател наричайки го „драг читателу“. Абсолютен нещастник.

Лъжа 2: Какво точно е казал Гоце Делчев според дневника на Пейо Яворов.

Според македонистът Клетников:

„А има, за волја на вистината, и такви, но тие не се хибридни чудовишта, туку реални и доблесни јунаци. Имено, таков е, на пример (не знам дали нашиот учен претседател чул за него) големиот бугарски поет Пејо Јаворов, кој бил искрено, а не патолошки како Димитров и Захариева, вљубен во македонизмот и македонското дело. Тој бил голем пријател на Гоце Делчев и бил негов соборец во неговата чета. Притоа многу акрибично водел и дневник за поважните случки и настани поврзани со македонскиот револуционер. Така тој во својот дневник запишал и еден екстатичен восклик на Гоце: „И над Македонија ќе изгрее сонце, но нема да биде бугарско!““

Значи според лъжеца и сърбо-македонист Клетников Пейо Яворов записал в своя дневник как Гоце Делчев бил казал: „И над Македонија ќе изгрее сонце, но нема да биде бугарско!“

Класическа лъжа.

9 на брой, бележниците на Яворов се съхраняват в Български исторически архив при Народната библиотека. Племенницата на поета Ганка Найденова-Стоилова, чието семейство ги е съхранявало 60 години, ги дарява през 1995 г. на библиотеката. Интересното за бележниците е, че част от тях са стенографирани като поетът използва стенография най-много като четник в Македония през 1903 г. Карамфил Матев от Народното събрание и Виолета Божкова от Народната библиотека са двамата специалисти разчитали, независимо един от друг, стенографските бележници на Яворов. Най-накрая през 2008 г. те са издадени под заглавието „Личните бележници на П. К. Яворов“.

Да си припомним отново лъжата на Клетников за това какво казал Гоце Делчев в дневниците на Яворов:

„И над Македонија ќе изгрее сонце, но нема да биде бугарско!“

Отваряме 428 страница на Яворовите записки и четем следното още на първия ред:

“Аз: Черното було. Дел[ч]ев: Ще продерем това було и ще грейне слънцето на свободата, но на българско[то] слънце.”

Има ли смисъл да коментираме лъжата на македониста Клетников? То името му е достатъчно да го оправдае – клет човечец, на който лъжата му е мила… Да му мислят македонците, които го четат и му верват.

А че много македонци верват на лъжите на македонистите може да разберете и от третата лъжа на клетия нещастник Клетников.

Лъжа 3: За прочутата “мисъл на Гоце Делчев“.

Според сърбо-македонистът и класически нещастник Ефтим Клетников:

„Тој е, да ве исправам, етнички Македонец роден во Кукуш – Егејска Македонија, кој се борел за ослободување на Македонија, онаа што вие сега со владата на Заев ја ставивте во идентитетска мртовечница. Па зарем не ви е позната и онаа крунска изјава на Гоце дека секој оној што сака Македонија да се соедини со Бугарија, Србија или Грција, може да биде добар Бугарин, Србин, или Грк, но не и добар Македонец? А? Тоа.“

Тази “крунска” лъжа е може би една от най-популярните македонистки манипулации с Гоце Делчев. За съжаление много македонци са заблудени от македонистите и наивно вярват, че Гоце наистина бил казал подобно нещо, което, ето видите ли, е доказ за „македонскиот идентитет на Гоце“.

Македонистът Клетников може би знае, че тази „мисъл на Гоце Делчев“ не е исторически верна, а може и да не знае, но все пак като един македонистки Гьобелс той подозира, че ако я повтори 100 пъти па може и някой в Македония да му повярва (за жал да повторим – в Македония масово верват на тази лъжа!).

А каква е истината за „прочутата мисла на Гоце: Секој оној што сака Македонија да се соедини со Бугарија, Србија или Грција, може да биде добар Бугарин, Србин, или Грк, но не и добар Македонец?“

Истината е синтезирана с 5-6 изречения в следната снимка сглобена от моя милост преди години:

С други думи клетия Клетников е толкова клет в опитите си да излъже македонците, че слага думи извадени от контекст на литературен герой от роман Гоце Делчев в устата на реалната личност Гоце Делчев.

Тоа е тоа, драг читателу.


Ако желаете да подкрепите разкриването на още подобни македонистки фалшификации или искате да дарите средства за закупуване на книги писани от македонски дейци, които да качим в Библиотека Струмски – може да го направите на Paypal info@strumski.com

 2,832 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy