Избери тема

Платената кампания на македонистите от Скопие за очерняне на България и опитите за оказване на международен натиск над суверенното ни право да защитаваме националните си интереси върви с пълна сила. На 24-25 март предстои Европейският парламент да гласува и приеме годишния доклад за напредъка на РС Македония по пътя ѝ към декларираното желание за бъдеща евроинтеграция.

По информация в медиите от агенция БГНЕС, на 23-ти март групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към очаквания доклад с изключително несправедливо спрямо България съдържание, цитирам „в тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления“. Текстът стига до там, че приветства „зрелия и балансиран отговор на тези провокации от страна на властите на РС Македония.

Да напомним какви всъщност са фактите за „зрелия и балансиран отговор“ на Скопие, които биват нагло изопачавани пред Европейския парламент и държавите-членки на Европейския съюз:

  • вече повече от три години властите в Скопие продължават с анти-българската си пропаганда и с пълното неизпълнение на Договора за добросъседство;
  • преди няколко месеца премиерът им публично заяви, че би показал среден пръст на България;
  • в страната се шири невероятен говор на омраза спрямо българите и България;
  • на няколко пъти бяха горени български знамена;
  • налице е липса на желание за промяна на съдържанието на учебниците, които са пълни с лъжи, фалшификации и обиди към българите на етническа основа;
  • засилен е тормозът над местните македонски българи;
  • отправят се обиди и заплахи към притежаващ двойно гражданство македонски певец, докато държавна комисия преразглежда решението за неговото участие на Евровизия.

Какво можем и трябва да направим, като държава и европейски граждани?

Единственият цивилизован и морално издържан подход е да продължим решително да разобличаваме лъжите и фалшификациите на македонизма и да осъждаме репресиите над македонските българи пред цялата международна общественост. За първото вече разполагаме с два сребърни куршума, които да сразят вампирясалия призрак на македонизма, и които вече се доказаха като изключително ефикасни. На практика, срещу тях македонската страна досега не е съумяла да извади абсолютно никаква официална критика или научна контра-аргументация, което за пореден и окончателен път девоалира пълната безпомощност на македонизма на полето на научните факти. Нека ги видим!


Реклама:


Първият сребърен куршум реши спора, който в последните две години дефакто блокира работата на Съвместната интердисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, а именно личността и делото на великия български национален герой и революционер – Гоце Делчев. Напомняме, че откакто бе обнародван опуса от автентични свидетелства от епохата с оригинални извадки от книги, статии и документи с мнението на македонски дейци, общественици и революционери, които са били негови съграждани, роднини, последователи и другари (Кузман Шапкарев, Гьорче Петров, Симеон Радев, Пейо Яворов, Христо Силянов, Димитър Влахов и други над 40 дейци), както членовете на Комисията от македонска страна, така и всякакви други учени и официални представители на РСМ преустановиха изказването на каквото и да било мнение по въпроса, с което резонно можем да го сметнем за затворен – остава само в даден момент истината да бъде призната официално.

Вторият сребърен куршум бе насочен към една от любимите теми, които са обществено табу в обществения и политическия живот в РСМакедония, а именно въпросът за историята и характера на т.нар. „македонски език“. Преди месец, на 15-ти февруари 2021г., бе издадена „БЯЛА КНИГА за езиковия спор между България и Република Северна Македония. Сборник с документална фактология по въпроса.“ Изследването е написано от трима автори от Република Северна Македония, трима от България и по един от Албания и Сърбия.

В книгата се проследява историческото развитие на българския език, като особено внимание е обърнато на формирането на съвременния български книжовен език и ролята за това на българските възрожденци, родени на територията на днешната РС Македония. Показани са съвременните фалшификации, които се насаждат сред подрастващото поколение чрез актуалните учебници. Разкрит е масовият характер на репресиите при налагането на тези фалшификации и системното нарушаване на правата на човека при изграждането и утвърждаването на скопската писмена норма и съвременната македонска идентичност, като са дадени и конкретни примери от документи на МВР в Скопие, удостоверяващи преследването на българския книжовен език в наши дни.

В приложенията към Бялата книга нагледно са представени факти за езиковото богатство и единство на българските диалекти, за фалшификациите на книжовни паметници от страна официални представители на научните, медийни и обществени кръгове в РС Македония, за унищожаването на каменни надписи от българското културно-историческо наследство, за издания с автентичен български фолклор, чиито автори са родени в географска област Македония, за неизвестни на широката общественост моменти от историята на ранните македонисти и статистически извадки от османските архиви за населението в някои райони на географска област Македония.

Книгата бе посрещната с оглушително мълчание от страна на официално Скопие, но и с огромен интерес от населението в РС Македония. Готово е и изданието на Бялата книга на английски език, което ще бъде разпространено сред международната общност в Европейския съюз и по света, а скоро ще бъдат готови и версиите на други световни езици. С това претенциите и фантасмагориите на македонистите за измислената от тях „отделност“ на т.нар. „македонски език“ също завинаги губят място в сериозните научни и политически дискусии по темата.


Реклама:


Третият сребърен куршум е предназначен да коригира една слабост в досегашното представяне на българската позиция пред европейската общност. От години страната ни говори открито за извършените насилия и за нарушаването на човешките права на македонските българи от страна на сърбокомунистическите власти в Титова Югославия, но без да предостави конкретни примери за това пред нашите външнополитически партньори. Основната причина се корени във факта, че в РС Македония все още не са разсекретени досиетата на зловещата репресивна служба на тоталитарния режим – УДБА, в които документи продължава да е скрита истината за съдебните процеси и преследвания, случили се през десетилетията на кървавия комунистически режим. Друга важна причина е страхът, насаден с невероятен терор и тормоз над местното население, който не позволява на гражданите да споделят свободно своята и на своите близки съдба, поради опасенията от нови преследвания и проблеми.
Въпреки тези пречки, ние разполагаме с един много добър документален филм по темата – „Само защото бяха българи“. Той е създаден преди цели 22 години от БНТ и вече е наличен за свободно гледане и споделяне, с обяснителен текст и субтитри на английски език на следния линк.

В него журналистката Милена Милотинова представя репресиите и изтезанията над местните българи във Вардарска Македония, извършени от властите в Титова Югославия след Втората световна война. Филмът съдържа свидетелски показания от първа ръка на местни хора, журналисти, македонски политически емигранти и бежанци, служители на сърбокомунистическите тайни служби и функционери на комунистическата партия. Истината за идеологията на македонизма е напълно разкрита: това е била (и продължава да бъде до днес) една агресивна, шовинистична доктрина за етнически обвинения, явен расизъм и груби нарушения на човешките права на българите на територията на Вардарска Македония.

Този филм съдържа множество доказателства за злонамерените действия, извършени от македонистите, които са били на власт през последните 7 десетилетия, включително физически репресии и убийства на граждани, несъгласни с доктрината за македонизма. Филмът е достъпен в YouTube и може свободно да бъде споделян с англоезични потребители, които се вълнуват от истината за корените на междудържавните ни проблеми с РС Македония.
Благодарение на него и на други подобни материали и документи, които тепърва предстои да бъдат обнародвани, истината ще си пробие път и ще победи тъмните сили, за да донесе най-накрая свобода и равноправие за македонските българи.


Реклама: 1,188 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy