Избери тема

Оригинални цитати от македонски дейци за възстанието от Илинден и Преображение 1903 година.

Снимката е от 1 август 1952 г., бр. 1326 на вестник “Македонска Трибуна”, орган на Македонската Патриотична Организация

1. Първа страница на вестник „Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери“, год. IV, бр.1, София, 2 август 1924 година.

В деня на 21 годишнината от избухването на Илинденското възстание бившите македоно-одрински революционери публикуват този колаж с лидерите на възстанието в Битолско, Солунско, Струмишко, Серско, Скопско и ОДРИНСКО (горния ляв ъгъл на вестника, където са поместени портретите на лидерите на възстанието в Одринско Лазар Маджаров (роден в Македония) и Стамат Икономов (роден в Одринско)).

Македоно-одринските революционери прекрасно са знаели, че организацията подготвила и провела възстанието се нарича тайна МАКЕДОНО-ОДРИНСКА революционна организация. Те прекрасно са знаели, че са бивши МАКЕДОНО-ОДРИНСКИ революционери, факт написан и в заглавието на вестника им. Те са знаели, че възстанието от 1903 г. избугва не само в МАКЕДОНИЯ, но и в ОДРИНСКО, където то бива водено от хора родени и в МАКЕДОНИЯ и в ОДРИНСКО.

Тези факти днес се отричат от македонизма – според македонизма възстанието в Македония нямало нищо общо с това в Одринска Тракия. Причината македонистите да говорят тези глупости е понеже трябва да обяснят на македонската публика какво общо имат „етничките македонци“ от Македония с „възстаналите бугарите“ в Одринска Тракия…

 405 Прочетена,  2 Видяна днес

Privacy Policy