Избери тема

1. Търпо Поповски от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония:

Спомените на Отец Търпо Поповски – един от най-големите борци за българщина в родния му Костурски край  може да прочетете тук

2. Гиро Золумов от село Габреш , Костурско е български емигрантски деец в Канада. Бил е свидетел на Илинденското възстание в Костурско като дете. В своята статия “Поклон пред Илинденските герои“, публикувана във в-к “Македонска Трубина”, год. 27, бр. 1380, Индианаполис, САЩ, 30 юли 1953 година той говори и за целта на “шумадийските сърби – унищожение на българщината в Македония“:

“Чуйте думите ми братя! Наближава славното време за борба! На хоризонта се показва отново бойното знаме високо издигнато от МПО от Америка, Канада, Бразилия, Австралия и Нова Зеландия. Но… братя на щрек! Дошли са между нас нови фарисеи, които се опитват да заблуждават и спъват освободителното дело. Македония, с граници към България и Гърция била свободна? Даже “паметник” на Гоце Делчев направили и с помощта на комунистическото правителство от България пренесли (какво предателство!) костите му в Скопйе. Каква хитра демагогия, за да излъжат честния македонец и като го заблудят да постигнат целта на шумадийските сърби – унищожение на българщината в Македония. Плаши ги името българин. А ние, братя, сме и ще умрем като българи. Както на никоя нация така и на нас никой не може да отнеме правото да браним своята народност. В Македония са гробовете, там бродят и духовете на македонските герои, които паднаха за свободата като българи. Ние нема да им изменим. Който истински милее за Македония требва да направи така както в миналото направи България, като заяви, че ако гърци и сърби отстъпят и тя ще отстъпи своята част за да се образува Свободна и Независима Македония. Ние пък от своя страна предварително заявяваме, че в утрешната Свободна и Независима Македония всека народност ще има право свободно да живее.”

Линк към цялата статия “Поклон пред Илинденските герои“.

3. Видният литературен критик, публицист и журналист, деец на ВМРО Йордан Бадев от Битоля, Вардарска Македония в статията си “Замисълът на сърбите и съпротивата на Македония” говори следното:

“На какво разчитат сърбите за успеха на своята денационализаторска политика в Македония? На насилието, изразено не в постепенно културно проникване, а в най-бруталното изгонване на всичко живо, което носи в душата си пламъка на национално съзнание и в рушение на всички институти, които прикътват в пазвите си спомена за една национална култура. Така, от десет години насам сърбите изпъдиха от Македония целата духовна и светска българска и инородна интелигенция, затвориха всички черкви и училища, разрушиха всички гробници и паметници, за да не остане нито жив нито мъртъв спомен от некогашната българщина.”

Публикувано в “Сборник Илинден 1903 – 1924. В памет на големото македонско възстание”, София, 1924 година

 691 Прочетена,  1 Видяна днес

Privacy Policy